Az ember vége, a természet esélye

2023. október 13.

Hírek

Miért problémás a Balaton körbeépítése? Miért vallott kudarcot az akadémia balatoni kutatóintézetének átalakítása? A konzerváló természetvédelem problematikája és az invízív fajok. A hódvisszatelepítés kérdőjelei. Erdeinkben több a szalonnasütő, mint a nagyragadozó, a magyar természetvédelem romokban. „Mérhetetlen megkönnyebbülés, hogy nem kell a magyar tudományos mocsárban úszkálni”- mondja podcastunkban Jordán Ferenc hálózatkutató biológus, rendszerökológus.

Hol spórolhatok a lakásépítésnél, és miért nem lesz villamos Pécsen?

2023. október 7.

Hírek

Hogyan lehet minél gyorsabban, és lehetőleg minél olcsóbban saját családi otthonhoz jutni? Akár Zsolnay porcelánnal is csökkenthető a homlokzat felmelegedése, A villamos és troli helyett “metróvasút” és hidrogénbusz kellene Pécsnek. Panelkertváros és újraéleszthető Pécsivíz a hőerőművi pernyekazetták helyén -podcastunkban Karlovecz Zoltán Ybl-díjas építész, Pécs volt főépítésze.

Vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerek kisokos

2023. szeptember 28.

Hírek

Akár 35%-kal kisebb lehet a fűtésszámlánk, ha megfelelően szigeteljük épületünk homlokzatát. De milyen anyagot, milyen vastagságban használjunk? +1 cm szigetelőanyag 4%-kal növeli a hatékonyságot. Polisztirol, vagy szálas szigetelés? Dűbel, vagy ragasztó? A kérdésekre Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője válaszol.

A RenoPont ingyen elkísér energiahatékony otthonodig

2023. szeptember 3.

Hírek

A Magyar Energiahatékonysági Intézet működteti az ingyenes egyablakos lakossági energetikai felújítási tanácsadó irodákat, emellett hiánypótló kutatásokat készít, új szakmai kapcsolatokat épít ki elismert nemzetközi és hazai szervezetekkel. Szeptember 1-jétől Horváth Áron közgazdász a MEHI új ügyvezető igazgatója. Helyzetelemzés és tervek mai podcastunkban.

Gyors tetőszigetelés Supafil fújható ásványgyapottal

2023. augusztus 26.

Hírek

Építkezőknek, lakásfelújítóknak indított sorozatunk 3. részében maradunk a tetőn, és bemutatunk egy nálunk még kevésbé elterjedt szigetelési módszert, mellyel a szarufák között, alatt, és a nehezen elérhető helyeken viszonylag olcsón és gyorsan akár 25%-ot is spórolhatunk a fűtésen. Vendégünk ma is Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője.

Amikor a kormányhivatal asszisztál a természetpusztításhoz

2023. augusztus 15.

Hírek

A bordányi kékperjés láprétet is kinyírja a fideszes pályázati mutyi? EU-s támogatással a kiszáradóban levő homokhátságban, a Duna-Tisza-köze déli részén a talajvizet értelmetlen NER közeli beruházásokkal tüntetik el. Ritka védett növények, ex lege védett láp elpusztítása jogsértéssel, állami asszisztálással. Podcastunk már a youtubon is elérhető.

Tetőszigetelés szarufák között és alatt

2023. július 24.

Hírek

Építkezőknek, lakásfelújítóknak indított sorozatunk 2. részében felmegyünk a nyeregtetőkre, és megmutatjuk, hogy milyen a jó szigetelés a szarufák között és alatt, amivel viszonylag olcsón és gyorsan akár 25%-ot is spórolhatunk a fűtésen.