Hűvösben is aktív műanyag bontó mikrobákat találtak

2023. május 11.

Hírek

Az eddig vizsgált baktériumoknak kb. 30 Celsius fokos hőmérséklet kellett egyes műanyagfélék lebontásához. Egy most azonosított mikrobáknak viszont elegendő a 15 fok is – mely akár áttörést is hozhat a műanyagok újrahasznosításában.

Évtizedek óta figyelmeztetnek rá a klímakutatók – itt van

2022. július 26.

Hírek

Egyre melegebb van Grönlandon, a múlt hétvégén három nap alatt 18 milliárd tonna olvadt el az ország jégtakarójából. Mindez azzal jár, hogy a tengerszint is sokkal gyorsabban emelkedik, mivel a szárazföldön lévő jégrétegek kezdtek olvadni. A klímakutatók régen figyelmeztettek erre a veszélyre.

Grönlandi jégolvadás: 20 év alatt 4700 milliárd tonna

2022. február 3.

Hírek

A jégolvadás 1,2 centiméterrel emelte a világtengerek szintjét. A mérések 2002 áprilisi kezdete óta Grönlandon elolvadt jég elegendő lenne arra, hogy fél méter magas vízzel borítsa be az Egyesült Államok egész területét.

A mikro mellett a nano műanyagok is beterítették bolygónkat

2022. január 28.

Hírek

Első ízben mutattak ki a Föld mindkét pólusán nanoműanyag-szennyeződést, ami azt jelenti, hogy a láthatatlan méretű szennyező részecskék a bolygó minden pontján jelen vannak. Ezek kisebbek és mérgezőbbek, mint a mikroműanyagok, melyekről már korábban kimutatták, hogy világszerte jelen vannak a Földön.

Tragikus grönlandi rekord

2021. augusztus 2.

Hírek

Egy nap alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, amennyi 7,5 cm vízzel borítaná be egész Magyarországot

Grönland a klímaváltozás kórtünete

2021. július 31.

Hírek

Az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése nyomán. Mindössze egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi öt centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot.

Grönland gleccserei a vártnál is gyorsabban olvadnak

2020. november 18.

Hírek

Az eddigi legpesszimistább előrejelzéseknél is gyorsabban olvadhat Grönland három legnagyobb gleccsere, amely elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy 1,3 méterrel emelje a világ tengereinek szintjét – véli egy dán-brit kutatócsoport.