Mit tegyünk a már nem használható gyógyszerekkel?

2023. november 19.

Hírek

Gyakran előfordul, hogy megveszünk valamilyen gyógyszert, de szerencsére nem lesz szükségünk a teljes adagra, így egy darabig őrizgetjük, majd egy házi „leltár” után szembesülünk vele, hogy hónapokkal korábban lejárt a szavatossága. Mit tegyünk vele?

Ne szedjen ész nélkül antibiotikumokat!

2015. február 4.

Hírek

Az indokolatlan, helytelen és túlzott antibiotikum-használat miatt megjelenő baktériumok jelentik az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot a világon, és azon belül Európában is – derült ki három európai egészségügyi szervezet közös tanulmányából.

Természetes gyógymódok és a környezetvédelem

2014. december 18.

Hírek

Napjainkban egyre növekszik a természetes gyógymódokat előnyben részesítők aránya. A hazai háztartásokban évente akár 2500 tonna gyógyszer szavatossága jár le. Az ÁNTSZ szerint minden ötödik tablettát feleslegesen váltunk ki, és a visszavitt gyógyszerek jó részéből is csupán pár szem hiányzik.

Erre megy gyógyszereink dobozdíja

2014. március 25.

Hírek

Többet költünk gyógyszerekre, de darabszámra kevesebbet veszünk. 2005 óta már több mint ezer tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttünk össze szelektíven a több mint 4000 gyűjtőponton. A szám folyamatosan nő.

Gyógyszerkísérleti lovak a pulton

2013. december 19.

Hírek

A rendőrség 21 embert tartóztatott le Dél- Franciaországban és Spanyolországban, a gyanú szerint olyan – emberi fogyasztásra alkalmatlan – lovakat adtak el, amiket gyógyszerkísérletekhez használtak.

Cél a környezetbarát gyógyszer

2013. március 1.

Hírek

A Debreceni Egyetem kutatócsoportja a gyógyszerek okozta környezetszennyezés ellen dolgoz ki új módszereket a következő két évben. A program szakmai vezetője, Joó Ferenc akadémikus szerint az összehangolt munkát 900 millió forintos pályázati forrásból fogják finanszírozni.

Innovációs díj szennyvíz gyógyszermentesítésre

2012. december 10.

Hírek

A gyógyszerfogyasztás egyik nemkívánatos következménye, hogy a szervezetünkben fel nem szívódott gyógyszerek nagy része a csatornahálózatban köt ki, onnan pedig az élővizekbe – és ha azokból nyerünk ivóvizet, végül a csapvízbe kerül. Hasonló sors vár a szervezetünkben történő gyógyszerlebomlás során keletkező anyagokra is. Budapesten évente 20 tonna gyógyszer kerül a Dunába.