Huszonkilenc év víz nélkül

2021. november 1.

Hírek

29 év egy emberöltő. Ezalatt a Duna-víznek csak az egyötödét engedték a határfolyó medrébe a magyar-szlovák határon. Négyötödét Szlovákiába, a folyammal párhuzamos oldalcsatornába terelik, hogy a bősi erőműben termelje a villamos energiát. A múlt század második felének jelszava a “Legyőzzük a természetet!” volt.

Huszonöt éve terelték el a Dunát

2017. október 26.

Hírek

Negyven éve, 1977. szeptember 16-án írta alá Lubomir Strougal csehszlovák, és Lázár György magyar miniszterelnök a Bős-nagymarosi vízlépcső közös megvalósításáról szóló szerződést, ami ellen viszonylag hamar, már az 1980-as évek elején tiltakozások szerveződtek. Évforduló, de nem ünnep.

A Duna eltérítése

2017. október 26.

Hírek

25 éve terelték a bősi erőműre a Dunát. 25 év majdnem egy emberöltő, ezalatt a víznek csak az ötöde folyt a folyam medrében a szigetközi szakaszon. Négyötöde Szlovákiába, a folyammal párhuzamos oldalcsatornába került, hogy a bősi erőműben termelje a villamos energiát.

A Bős-Nagymaros ügy

2017. január 21.

Hírek

A rendszerváltás óta a Bős-Nagymaros ügy lezáratlan, a politikai pártok az ügyet tabuként kezelik, szőnyeg alá söprik. Pedig érdemes lenne végre tisztázni a vitatott kérdéseket, hiszen ez az ügy hatalmas gazdasági kárt okozott a rendszerváltás idején, és a következményeket a mai napig nem hevertük ki.

Vajon a Monsanto tárgyalás élhetőbb táplálékrendszert hozhat?

2016. október 22.

Hírek

A 2016. október 14-16.-i hétvégén gazdálkodók, tudósok és aktivisták gyűltek össze a világ minden tájáról, hogy a Hágai Nemzetközi „Monsanto Népgyűlélen” kimutassák az ipari mezőgazdálkodást támogató giga vállalat okozta ártalmakat.

Kormányellenes kormánymeghatalmazott

2015. október 13.

Hírek

Egy évvel a kinevezése után, 2015. július 22-én Baranyai Gábor vízlépcső-ügyi kormánymeghatalmazott arról jutott egyetértésre a szlovák partnerével, hogy figyelmen kívül kell hagyni a hágai Ítéletet.

A Marshall-szigetek pert indított a világ atomhatalmai ellen

2014. április 25.

Hírek

A csendes-óceáni Marshall-szigetek példa nélküli pert indított az Egyesült Államok és a világ nyolc másik atomhatalma ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, azzal vádolva őket, hogy súlyosan megsértik a nemzetközi jogot, és követelve, hogy tartsák be a nukleáris fegyverek leszerelésével kapcsolatos kötelezettségeiket.

Részben betiltották a japán bálnavadászatot

2014. április 5.

Hírek

Rendkívülinek számító döntést hozott a héten a hágai Nemzetközi Bíróság: 12:4 arányban elítélte Japánt a tudományos célúnak beállított bálnavadászata miatt, és eltiltotta ennek folytatásától. A szigetország halászai az utóbbi 20 évben több ezer bálnát vadásztak le ilyen ürüggyel.