Halgyilkos savasodás

2018. július 25.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a halak elvesztik a szaglásukat az óceánok egyre nagyobb mértékű savasodása miatt.

Vándorló halak: hihetetlen utazás és komoly veszélyek

2018. április 21.

Hírek

Április 21-e a Halvándorlás Világnapja – ezen a napon ünnepeljük azokat a halfajokat, amelyek hatalmas utat tesznek meg a folyókban azért, hogy szaporodjanak, ezzel is életben tartva fajukat. Sokan azonban nem érik el végső céljukat: több tízezer duzzasztógát rombolja ugyanis Európa folyóinak természetes állapotát, és blokkolja a halak vonulási útvonalát.

Mikroműanyagot találtak az óceáni halak gyomrában is

2018. március 7.

Hírek

Az óceáni halak gyomrában műanyaghulladékot találtak, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában is.

Biztonsággal fogyaszthatók a szupermarketekben kapható halak

2017. december 12.

Hírek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29, szupermarketben is kapható friss és fagyasztott hal nehézfémtartalmát vizsgálta laboratóriumban. Az édesvízi halak közül az afrikai harcsát, busát, pontyot, pisztrángot és a pangasiust, míg a tengeri halak közül a hekk, lazac és tőkehal került a tesztbe. A vizsgált termékek között több hazai is szerepelt, került a tesztbe bio minősítési hal… Tovább »

Transznemű és hermafrodita halak lepik el folyóinkat

2017. július 4.

Hírek

Az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt. Az Exeteri Egyetem kutatói szerint az édesvízi hím halak nőies jellemzőkkel bírnak, még petét is érlelnek. Néhányuk spermája alacsony minőségű, és ezek a halak kevésbé agresszívek és kevésbé versengő magatartásúak, így szaporodásuk kevésbé sikeres.

Hogyan lépcsőznek a halak?

2015. július 14.

Hírek

A kétszintű érettségi vizsga 10 évvel ezelőtti bevezetésekor a középiskoláknak alkalmazkodniuk kellett az új elvárásokhoz, ami újfajta szemléletet kívánt a pedagógusoktól, tanulóktól egyaránt.

Mesterséges félsziget a lápi pócnak

2015. március 8.

Hírek

Az „ezer sziget országát” érintő káros természeti és emberi beavatkozások következtében kialakult kedvezőtlen folyamatok megállítása érdekében 6,3 milliárdos rehabilitációt végez a Szigetközben a vízügyi igazgatóság.

Február 1. a Tisza Élővilágának Emléknapja

2015. február 1.

Hírek

2000. január 31-én 22 órakor a Szamos felső folyásának vízgyüjtő területén müködő román-ausztrál vegyes tulajdonú, Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel telt zagytározójának gátja átszakadt. Ennek hatására 50-100 tonna különböző súlyosan mérgező anyagokat tartalmazó közel 100.000 köbméter folyékony és lebegő hordalék került az élővízbe.