1 millió évet veszítünk el a zaj miatt

2018. július 31.

Hírek

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban emiatt az unió lakosságának 40%-a, a magyar lakosságnak pedig 25%-a, azaz mintegy 2,5 millió ember él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. A környezeti és beltéri zajok káros hatásai ellen ma már korszerű hangelnyelő anyagokkal védekezhetnénk, de mégsem tesszük.

Magyar építőipari szabadalom: a környezetbarát tollfa és tollcarton

2017. január 21.

Hírek

Évente kb. tízezer tonna baromfitoll keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa 90%-ban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. Egy hazai kutatás eredményeként e veszélyes hulladékból környezetbarát hő-hangszigetelő anyag készül.

Tollból fát? Így reformálja meg az építőipart egy magyar kutatás

2015. október 13.

Hírek

Magyarországon évente tízezer tonna baromfitoll hulladék keletkezik. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. A probléma megoldására, mint annyi minden másra is, magyar ötlet született.

Zajos világban élünk. Minden huszadik ember halláskárosult

2014. november 30.

Hírek

A WHO (World Health Organization), azaz az Egészségügyi Világszervezet szerint a Föld lakosságának 5,3 százaléka szenved halláskárosodásban, ez 360 millió embert jelent. Halláskárosodást bárki szerezhet, akár a munkája, akár szabadidős tevékenysége során.

Hangszigetelő buborékfüggöny a tenger mélyén

2011. augusztus 10.

Hírek

A német kormány azt kívánja elérni a jövőben, hogy a tenger mélyében lévő szerkezetek és üzemek zaja ne zavarhassa meg a delfineket és a bálnákat. A tervek szerint úgynevezett „buborék köpeny” venné körül a Balti-tengerben lévő szélmalmok szerkezeteit, hogy ne legyen a mélyben hangzavar.