A sárga őrült hangyáktól mentesítettek egy korallszigetet

2021. június 25.

Hírek

Sikerült kiirtani a madárvilág élőhelyét veszélyeztető invazív „sárga őrült hangyákat” az amerikai Johnston-korallszigetről. A gyors és szeszélyes mozgású rovarok veszélyeztetik a tengeri madarak élőhelyét.

Íme a robbanó hangya

2018. április 21.

Hírek

Egyes délkelet-ázsiai hangyafajok különös védelmi mechanizmust fejlesztettek ki: a rovarok a kolóniára támadó ellenséget saját testük felrobbantásával iktatják ki – írta a 24.hu.

Eötvös-koszorú hangyamániáért

2014. november 8.

Hírek

Szerényen csücsül egy könyvhalom tetején Gallé László Eötvös József Koszorúja, de nem azért, hogy az iroda vendégei előtt hivalkodjon – az interjúhoz készülő fotók miatt készítette ki az életműdíjat. Kitüntették már a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, sőt, van Széchenyi-díja is. Mégsem ezek a rangos elismerések, hanem a hallgatóktól kapott hangyás relikviák sorakoznak a polcokon. A… Tovább »

Chipet is cipelnek a hangyák

2012. szeptember 3.

Hírek

Körülbelül ezer erdei vöröshangya testére raknak nyomkövetőt brit kutatók, így kísérik figyelemmel a rovarok útvonalát és egymással való interakcióit a szabadban, hogy képet kapjanak a rovarok összetett társadalmi viszonyairól.

Hangya fülelő katicák

2012. augusztus 15.

Hírek

Kutatók szerint a katicabogarak a hangyákat “lehallgatva” kivárják az azokon élősködő púposlegyek támadását, és ekkor csempészik be saját petéiket a hangyák tetűtelepeire.

Termeszek és hangyák javítják a romló termőföldeket

2012. január 14.

Hírek

Áttörést jelenthet az egyre nagyobb szárazságot is megélő mezőgazdaságban a hangyák és a termeszek mesterséges jelenléte. Azokon az afrikai termőterületeken ugyanis, ahol elterjedtek a hangyák és a termeszek, a növények a járataik segítségével könnyebben jutnak éltető vízhez, így a búza hozama 36 százalékkal nagyobb.

Szuperharcos hangyák hormonnal

2012. január 7.

Hírek

A hangyakolóniákban különböző kasztokba tartozó rovarok élnek, köztük harcosok és munkások. A kutatók arra jöttek rá, miként lehet még lárva állapotban befolyásolni a rovarok fejlődését, hogy egy szokatlan és ritka szuperharcos kaszt nevelkedjen fel belőlük.