Még el sem kezdődött, de már véget is ért a nukleáris reneszánsz

2021. december 19.

Hírek

Az okos embert az különbözteti meg a butától, hogy az okos a saját kárán tanul, a buta viszont nem tanul semmiből. Az elmúlt években a világ nagy atomipari cégei közül több is becsődölt, az orosz Roszatomon kívül alig maradt működő szereplője az iparágnak.

A szemét fejetlenségtől a jövőtlen harácsolásig – 2020 zöld szemmel

2020. december 30.

Hírek

5 évvel a párizsi megállapodás után – írott malaszt. Covid19 – csak átmenetileg csökkent a légszennyezés. Nagy tavaink körbebetonozása – a NER nyer, az ország veszít. A 10 év alatt leépített zöldhatósági rendszer következményei. Értelmetlen hungarikumok: a Magyar Természettudományi Múzeum szétverése, és a hulladékgazdálkodás bedöntése/lenyúlása. A paksi tesze-tosza gazdagodás, és az autóipari zöld zsákutca. Évértékelő… Tovább »

Időhúzásra játszik Magyarország klímaügyben

2020. december 13.

Hírek

A kormány azt próbálja elérni, hogy a kibocsátáscsökkentési részcélok meghatározása ne az Európai Bizottság, hanem a Tanács (a kormányok) joga legyen, és egyhangú döntést igényeljen.

Narancszöld jövő

2020. május 11.

Hírek

Február 16-i évértékelőjében a miniszterelnök nemcsak új aranykort ígért, hanem látványos zöldfordulatot is. Az azóta eltelt három hónap tapasztalatai viszont azt sugallták: még a tejjel-mézzel folyó Kánaán eljövetele is valószínűbb, mint hogy a Fidesz változtasson a fenntarthatóságot ignoráló álláspontján.

Erős Pista elgyengül

2019. december 14.

Hírek

Magyarország büszke és erős európai ország! Vagy egy másik idézet: ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak, hogy a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit! Orbán Viktor álomvilága.

Mit üzen a magyar kormány a jövőnek?

2019. szeptember 14.

Hírek

Amikor egy kormány a hatalmat gyakorolja, szükségképpen az utókorral is kommunikál, a saját emlékművét is építi. Ezért nem lesz Magyarországon soha becsülete – bárhogy ügyködjenek is Orbánék a történelem átírásán – a nemzetet a vesztes háborúba, közvetve a trianoni országcsonkításba belevivő Tisza István kormányának. És hiába tűnik ma még talán erőltetettnek vagy túlzónak a párhuzam,… Tovább »

Ellensúly 2019/2

Kiadványok

TARTALOM Család, politika Szalma Ivett: “Két gyereket vállalni luxus” Bass László: Gyermekszegénység: az indulás hátrányai Szabó Andrea: Néhány empirikus adat a magyar fiatalok politikai aktivitásáról Önkormányzati választások  László Róbert: Politikai megfontolások az önkormányzati választási rendszer módosításai mögött Nagy Attila Tibor: A helyi önkormányzatok politikai leértékelődése Kovarek Dániel: A polgármesterek hova álljanak? Zöldfelület Mangel Gyöngyi: Sem… Tovább »

Sugárzó hazaárulás

2017. november 8.

Hírek

Hagyjuk a nagy szavakat, maradjunk a tényeknél. Az Orbán-kormány megkezdi a 3000 milliárd forintos orosz euróhitel lehívását a továbbra is jogi bizonytalanságokkal terhelt paksi atomerőmű-bővítés érdekében, és ezzel újraindítja Magyarország eladósítását.

A sportkormányfő értékrendje

2017. június 10.

Hírek

Mikor hallotta a kedves olvasó a kormánytól utoljára azt az érvet, amit most a metrófelújításra mondanak, hogy „nincs rá pénz”? Ritkán emlegetik, de olyankor mindig nagyot szól. Az eredeti, 2010-es választási és kormányprogramban (amelyhez 2014-ben csak annyit tettek hozzá, hogy folytatjuk), ha még emlékszünk, egyetlen szó sem esett a profi sport állami finanszírozásáról, aztán valahogy… Tovább »

Atomszemlélet: balegyenes – jobbhorog – szélkakas

2017. március 8.

Hírek

Közel 25 éve, 1993 óta írok cikkeket az atomenergiáról (még az újságíró-stúdióban kezdtem), volt szerencsém közben többször is átélni, hogyan változott meg a hazai politikai felépítmény viszonya a paksi atomerőműhöz, illetve – ami nálunk az atommal a jelek szerint elválaszthatatlanul összetartozik – Oroszországhoz. Hargitai Miklós vélemény cikke.