Kövér macskák, szűk macskaajtók – macskaajtó történelem

2023. szeptember 24.

Hírek

Köztudott, hogy a macska öntörvényű állat, és szeret barangolni, s ha nem akarjuk, hogy kaparja az ajtót, akkor azon nyílást kell hagyni számára, hogy szabadon ki-bejárhasson. A macskaajtóból – amit a bejárati ajtóba kell szabni – az olcsótól az érzékelőkkel ellátott bonyolultig számos verziót lehet kapni.

Sorsfordító – dokumentumfilm a Macskaárvaház Alapítványról

2023. június 10.

Hírek

Sorsfordító lett a címe Lányi Adél filmrendező, Fehér Ágoston operatőr, és Edőcs Bálint vágó most elkészült dokumentumfilmjének, amely egy kis heves vármegyei faluban, Kápolnán működő állatvédő szervezet, a Macskaárvaház Alapítvány munkáját, küzdelmeit, sikereit, filozófiáját mutatja be

Macska sterilizálás tűszúrással

2023. június 8.

Hírek

Pár év múlva már nem kell műtét a macskák ivartalanításához. Az amerikai tudósok által felfedezett injekciós módszer ígéretesnek tűnik, de még évekbe telhet, mire az megkapja a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy elérhetővé váljon az állatorvosi rendelőkben, és az injekciókat is elő tudják állítani.

Maximum 3 napig lehet magukra hagyni a spanyol házi kedvenceket

2023. március 17.

Hírek

Új és szigorú állatvédelmi törvényt fogadott el tegnap a spanyol parlament, amely szerint maximum három napig lehet magukra hagyni a háziállatokat. A jogszabály előírja, hogy az állatokat méltó körülmények között kell tartani, valamint listázza, hogy magánszemélyek mely fajokat tarthatnak házi kedvencként az otthonukban.

Az 1787. invazív faj lett Lengyelországban a házimacska

2022. július 27.

Hírek

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát – mondván kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

Pacsirtavédelmi macskazárlat

2022. május 23.

Hírek

A búbospacsirták száma szerte Nyugat-Európában megcsappant az elmúlt évtizedekben. E madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban.

Halomra pusztítják Ausztrália macskái az őshonos állatokat

2022. március 20.

Hírek

Egy új vizsgálat alapján a vadon élő macskák és rókák évente 2,6 milliárd állatot pusztítanak el Ausztráliában. A megölt állatok között 1,43 milliárd emlős, 697 millió hüllő és 510 millió madár van. A kutatók úgy vélik, alaposabb ellenőrzésre van szükség, és jobban kell vigyázni Ausztrália őshonos fajaira.

Szokatlan állatvédelem: macskát csak pórázon

2021. november 28.

Hírek

Érdekes lépésre készül az ausztrál Perth területén található egyik kisváros: kijárási korlátozást vezetnek be a macskákra. A kontinensen a háztartások negyedében összesen 3,8 millió házimacskát tartanak. Egy macska évente átlag 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végez.

Elkészült a washingtoni macskaleltár

2021. október 29.

Hírek

Körülbelül 200 ezer macska van Washington D.C.-ben, amiknek közel a fele a háztartásokban, benti macskaként él – derült ki egy nemrég készült felmérésből. A vizsgálatot összesen három évig végezték.

A vadmacskák jövőjét a házimacskák veszélyeztetik

2020. október 1.

Hírek

Veszélyt jelentenek a vadmacskák jövőjére a házimacskák: az európai vadmacska (Felis silvestris) 200-300 éven belül teljesen eltűnhet.  A svájci Jura-hegységben élő vadmacskák helyét visszafordíthatatlanul át fogja venni a háziasított faj, amennyiben nem történnek intézkedések.