Elkezdték a teleltetést a méhészek

2023. szeptember 27.

Hírek

Szeptember vége felé járunk, de idáig az időjárás nyárias arcát mutatta. A nappalok kellő meleggel kényeztettek nem csak minket, hanem a természet lakóit is. Lassan visszavonulnak kaptárjaikba a háziméhek.

Május 20 a méhek világnapja

2023. május 20.

Hírek

Az ENSZ 2017-ben május 20-ra tette a méhek világnapját – mivel 1734-ben e napon látta meg a napvilágot Anton Janša, a Bécsi Egyetem első méhésztanára. A modern méhésztudományok megalapítója valószínűleg nem sejtette, hogy a XXI. század 2. évtizedére a mézelő, illetve háziméh egyike lesz az ember által kihalás szélére sodort fajoknak.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket

2023. február 2.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amivel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását már kora tavasztól.

Feleannyi ideig élnek a méhek, mint az 1970-es években

2022. november 26.

Hírek

Amerikai kutatók laboratóriumi kísérleteik eredményeit az amerikai méhészek tapasztalatai is alátámasztják. Utóbbiak arról számoltak be, hogy az elmúlt évtizedekben egyre több kolóniára volt szükség ugyanannyi mézmennyiség megtermeléséhez.

Éheznek a méhek az aszály miatt

2022. július 31.

Hírek

A hónapok óta tartó aszály nemcsak a mezőgazdaságból élőknek okoz komoly gondokat, hanem a méhészeknek is. A szárazságban a virágok alig termelnek nektárt és virágport, a méhek így éheznek, és szinte semennyi mézük nincs. A helyzet egy Pest megyei méhész szerint katasztrofális.

Félúton a teljes siker felé a méhek védelmét célzó európai kampányban: a magyar célkitűzések teljesítve

2021. április 19.

Hírek

Összegyűlt a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai kezdeményezéshez szükséges 15 750 magyar aláírás – jelentette be a kampány magyarországi koordinátora, a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezzel Magyarország lett a hatodik EU-tagállam, amely teljesítette az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó feltételeket.

A méhek európai fővárosa: Bécs

2020. július 29.

Hírek

Bécs nemcsak az egyik legnagyobb zöldfelülettel rendelkező város, de a méhek számát tekintve is Európa éllovasai közé tartozik. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint 456 különböző vadméhfaj él az osztrák fővárosban.

A méhek a világért. A világ a méhekért?

2020. május 20.

Hírek

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2018-ban döntött úgy, a Szlovén Méhészeti Egyesület javaslatára, hogy május 20-at a Méhek Világnapjává nyilvánítja. Miért tartotta fontosnak a nemzetközi szervezet, hogy ezeknek a helyes kis rovaroknak saját napjuk legyen az évben, amikor remélhetőleg többen figyelnek rájuk, mint az egyéb időszakokban? És hogy jönnek a képbe a szlovénok?

Épek és egészségesek a Notre Dame méhkaptárai

2020. február 1.

Hírek

A Notre-Dame székesegyházat 2019 áprilisában sújtó tűzvészt épségben túlélték a sekrestye tetején álló méhkaptárok, és a méhkolóniák egészségesebbek, mint bármikor – közölték méhészek. Elképesztő tervekkel állt elő Vincent Callebaut a Notre-Dame újjáépítéséhez.