A gyurgyalagok nem szívbajosak a Titkok erdejében

2023. május 30.

Hírek

Végh Attila József Attila-díjas költővel, filozófussal beszélgetett az országút, aki jó néhány éve díjnyertes természetfilmeket forgat. Legújabb, Titkok erdejében című alkotásának a gödöllői IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon volt a bemutatója.

Kitört a felháborodás Svédországban, miután több mint 200 hiúz kilövésére adtak ki engedélyt

2023. március 3.

Hírek

Állatvédelmi szervezetek szerint a tervezett irtás nincs arányban az állatokra vagy az emberekre jelentett veszélyekkel. Svédország összesen kétszázegy hiúz elejtését engedélyezte hetekkel azután, hogy vadászok több tucat farkassal végeztek az ország legnagyobb modern kori farkasirtása során – írta a The Guardian. A 201 hiúz több mint kétszer annyi, mint amennyi kilövésére a svéd hatóságok engedélyt… Tovább »

A hiúzok kihalásához vezet a beltenyészet

2023. február 14.

Hírek

A franciaországi hiúzok kihalással néznek szembe, a populációjuk 150 felnőttre csökkent. A DNS-vizsgálatok szerint a genetikai sokféleségük olyan alacsony, hogy 30 éven belül eltűnhetnek az országból, hacsak nem születnek sürgős intézkedések.

Határokon átnyúló ökológiai folyosók a Kárpátokban a vadon élő állatok számára

2022. július 22.

Hírek

Európában (Oroszország kivételével) körülbelül 12.000 farkas, 17.000 medve és 9.000 hiúz él, és ezen fajok több mint egyharmada a Kárpátok régióban. Ezeket a védett, és ökológiai szempontból meghatározó, nagyragadozó emlősöket nemcsak az illegális elejtések fenyegetik, hanem eddig nagy kiterjedésű, természetes élőhelyeik beszűkülése, az útépítések és egyéb infrastrukturális beruházások által okozott fragmentáció (feldarabolódás) növekedése is.

Sikeresen elindult a párbeszéd a nagyragadozókról az érintett érdekcsoportok között

2022. március 17.

Hírek

Lezárult a 2017 végén indult, ember-vadvilág konfliktusokkal foglalkozó EuroLargeCarnivores LIFE projekt, melynek elsődleges célja a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók és döntéshozók – közti párbeszéd elősegítése volt.

Ismét felbukkant a börzsönyi hiúz

2022. március 16.

Hírek

Február végén a Börzsöny két helyszínén is mutatkozott a hiúz – derült ki Ferenczi Balázs videójából. Ugyanott néhány nappal később, a Börzsönyben ritkán látható aranysakál is feltűnt.

Farkas, medve, hiúz – gyakorlati kézikönyvek nagyragadozókhoz

2021. április 20.

Hírek

A nagyragadozók visszatérése Magyarországra új kihívásokat jelent az általuk lakott területeken élőknek és gazdálkodóknak. A WWF Magyarország a EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében európai példák és a magyarországi tapasztalatok alapján az együttélés megkönnyítésére terepi szakemberek részvételével négyrészes kézikönyvsorozatot készített.

Kuvaszkölyök adomány a nagyragadozókért

2020. szeptember 23.

Hírek

Mint azt a médiában sokan hallották, olvasták már, újra megjelentek hazánk területén a nagyragadozók: a farkas, a hiúz és a barnamedve. Ezen fajok a szomszédos országokban – főleg Szlovákiában – történt állománybővülés nyomán terjeszkedtek át hozzánk, tehet spontán visszatelepülésről, nem visszatelepítésről van szó. A WWF és a Kuvasz-Őr! Program együttműködésében kuvaszkölyköt kapott egy gazdálkodó Nógrád… Tovább »

Minden, amit tudni szerettél volna a farkasokról

2020. május 31.

Hírek

Egyre gyakrabban hallani a nagyragadozók újbóli megjelenéséről Magyarországon. Jelenlétük kapcsán számos kérdés merülhet fel, amelyekre eddig sokszor inkább csak anekdotikus vagy érzelmeken, hiedelmeken alapuló válaszok születtek. A WWF Magyarország új kiadványa, “Az együttélés lehetséges – kérdések és válaszok a farkasokról” ezekre a kérdésekre ad választ.