A gerincesek pusztulásának a duplája zajlik, de alig tudunk róla

2019. augusztus 14.

Hírek

A kutatók összegyűjtötték és elemezték a világ 126 édesvízi megafaunafajáról rendelkezésre álló adatokat és 44 faj történelmi és jelenlegi földrajzi megoszlásáról szóló adatokat Európában és az Egyesült Államokban. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy leginkább a nagytestű halfajok populációja csökkent.

Árvizeket okozhatnak a Dunántúlon az elszaporodott hódok

2019. január 14.

Hírek

A hódok ádáz gátépítésbe kezdtek Toronyban, az Aranypatakban is – árvizet okozhatnak. Egyre súlyosabb költségeket okoz a Nyugat-Dunántúlon a túlszaporodott hódállomány – nyilatkozta a nyugat.hu-nak a vízügyi igazgatóság.

Országos Környezetvédelmi Tanács kételyei a hódritkítással kapcsolatban

2017. március 11.

Hírek

A Földművelésügyi Minisztérium szerint nő a hódállomány, ezért a kormány tervbe vette egy részük likvidálását. Bár az eurázsiai hód kártétele lokálisan valóban jelentős lehet – de a rendelet nincs összhangban a természetvédelmet érintő aktuális kihívásokkal, melyekre az előterjesztő FM-nek nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie (pl. a nemzeti park igazgatóságok költségvetési helyzetének rendezetlen mivolta, az állami tulajdonú… Tovább »

A kormány kilövethetné a hódokat

2017. február 27.

Hírek

A minap került ki a kormány honlapjára a földművelésügyi miniszter tervezete, amely a védett állatokról szóló rendeletet módosítaná az eurázsiai hódok kárára. A csatolt magyarázat szerint az eurázsia hódok (Castor fiber) magyarországi állománya az utóbbi években jelentősen megnőtt, részben a természetes szaporodás és terjeszkedés, részben tudatos betelepítés miatt.

Látogatás a bajor Duna-ártéren

2017. január 18.

Hírek

Az EU által támogatott LIFEinFOREST pályázat keretében 34 szakemberrel közösen egyhetes tanulmányúton vettünk részt Bajorországban. Az első terepi napon Neuburg an der Donau község határában egy helyreállított ártéren vezettek körbe minket. Számomra a „hódhelyzet” itteni kezelése volt a legérdekesebb tanulság.

BeHÓDolt a Zala

2017. január 18.

Hírek

Új fajt hozott 2017 a Kis-Balatonra: megérkezett a folyók és csatornák újraszabályozója, a hód (Castor fiber).

Gyéríteni kell a hódokat

2016. szeptember 13.

Hírek

Szigorúan ellenőrzött körülmények között gyéríteni kell a hódokat – hangsúlyozta a napokban a Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára. V. Németh Zsolt erről a természetvédőkkel is tárgyalt. Gyors megoldást sürget a találkozón részt vevő Czabán Dávid biológus.

A Körösök partfalában is élnek hódok

2016. február 4.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park területén is élnek hódok, elsősorban a Körösök mentén. Ezek a barna bundájú, ügyes építőmesterek legtöbbször a partfalba ássák méretes üregeiket.

Túlélték az ejtőernyőzést a hódok

2015. október 23.

Hírek

A 40-es évek Amerikájában Idahónál elszaporodtak a hódok, mire a helyi vadőrök kitalálták, hogy átröptetik őket más helyszínekre és ejtőernyővel ledobják őket. Erről került most elő egy sokáig elveszettnek hitt felvétel.

Kilakoltatják a belvárosi hódokat

2015. március 14.

Hírek

Komáromban több tagból álló hódcsaládot telepítenek át a belvárosban lévő Rüdiger-tó szigetéről a Duna Tát közelében fekvő szigetére.