Kiszáradóban a Titicaca-tó

2023. augusztus 7.

Hírek

A Titicaca-tó száraz medrében állva panaszkodik a Reuters stábjának Isabel Apaza arról, hogy mivel nincs víz a tóban, nem lesz mit enni adni az állatainak. Apaza a bolíviai Huarina közösség tagja, számukra a Titicaca-tó bizonyos értelemben a megélhetést is jelenti. A Bolívia és Peru határán elterülő tó vízszintje minden idők legalacsonyabb méréséhez közeledik. Ha még… Tovább »

Hajdúböszörmény – Felkészülés a hőségre

2023. július 22.

Hírek

Az alkalomhoz „illő” kánikulai melegben zajlott a „Felkészülés a hőségre” projektindító rendezvény Hajdúböszörményben. A város partnerségével zajló Interreg program célja, hogy rövid és hosszútávú stratégiákkal, megoldásokkal segítse a várost a hőhullámokra való felkészülésben, és mindez átvehető mintaként szolgáljon más települések számára is.

Egyre forróbb, szárazabb, aszályosabb Spanyolország

2023. július 17.

Hírek

Spanyolországban már most is súlyos következményekkel jár az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés minden egyes fokára Spanyolország éghajlata 1,5 ℃-kal melegszik. A csökkenő csapadékmennyiség, a felmelegedés mindenre hatással van és lesz a mezőgazdaságtól kezdve a tengeri erőforrásokon át az emberi egészségig.

Jön a nyár eddigi legdurvább hőhulláma

2023. július 5.

Hírek

A szombati hidegfront után megkezdődött az előre jelzett felmelegedés, ám tegnapra ismét hűvösebb arcát fordította felénk az időjárás. Észak-északnyugat Európa felett ugyanis jókora ciklon tanyázik, ennek peremén érkezett hazánkba jelentős nedvesség. A felhős, borongós időt ma már sok napsütés váltja, a csapadék ekkortól záporok, zivatarok formájában érkezik. A nagy változás pedig szombaton várható– mondja a… Tovább »

Hogyan védjük meg a városlakókat a hőségtől?

2023. június 9.

Hírek

A globális felmelegedés egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal jár. Közép- és Délkelet-Európa számos részén a hőhullámmal érintett napok száma 1981-2010 között évtizedenként 10-15 nappal nőtt. Ez a tendencia előreláthatólag folytatódni és erősödni fog. A trópusi éjszakák száma – amelyeken a hőmérséklet nem csökken 20°C alá – szintén emelkedni fog.

Példátlan áprilisi hőhullám kínozza Ázsiát

2023. április 20.

Hírek

Súlyos hőhullám söpört végig Ázsia nagy részén, Indiában iskolákat kellet bezárni és több haláleset történt, Kínában pedig rekordot döntött a hőmérséklet. A szakértők szerint ez Ázsia történetének legrosszabb áprilisi hőhulláma.

Még 3 száraz hónap vár az aszály sújtotta Európára

2022. augusztus 25.

Hírek

Az éghajlat általános melegedésével a kontinens egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal fog szembesülni. Az aszály sújtotta Európa egyes részei további három hónapig a szokásosnál melegebb, szárazabb időszak elé nézhetnek – figyelmezett jelentésében az Európai Unió.