Kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését fontolgatja az EU zöld biztosjelöltje

2023. október 3.

Hírek

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) tegnapi meghallgatásán.

A Forma-1 Holland Nagydíjának városából kitiltották a nézők autóit

2023. augusztus 27.

Hírek

Nem könnyű elképzelni, hogy létezhet a Forma-1-nél környezetszennyezőbb sportág, de a Holland Nagydíj helyszínén legalább arról gondoskodtak, hogy a verseny környéke egy kicsit élhetőbb legyen. A 17 ezer lakosú Zandvoortba ugyanis, amely mellett a pálya található, a nagyjából 300 ezer látogató autóit nem engedik be.

A holland vasúti közlekedés fő ellenségei lettek a védett borzok

2023. március 23.

Hírek

Elzárták a pályákat, járatkimaradásokat okoztak és több helyen gyakorlatilag megbénították a hollandiai vasúti közlekedést a vasúti sínpárok környékén letelepedő borzok. Elsősorban az ország északi és déli sínpályáit érinti a borzinvázió, aminek súlyosságát jelzi, hogy van olyan járat, ami egy hete nem tud közlekedni.

Hollandia betiltaná a “betegre beltenyésztett” háziállatokat

2023. január 24.

Hírek

Hollandiában hamarosan tilos lehet majd túlságosan lapos orrú kutyákat, lógó fülű macskákat és hasonló “dizájner” háziállatokat tartani, reklámanyagokban vagy a közösségi médiában mutogatni. Piet Adema kultúráért, természetért és élelemminőségért felelős miniszter szerint azért van szükség tiltó intézkedésekre, mert mint fogalmazott, “pokollá tesszük ártatlan állatok életét csak azért, mert azt gondoljuk, hogy szépek vagy cukik.” A… Tovább »

A holland Alkmaar nyerte a 3. alkalommal megrendezett Európa Zöld Városa díjat

2022. december 16.

Hírek

A belga Beringen városa (2020) és a francia Nantes (2021) győzelme után idén a holland Alkmaar városának ítélték oda az Európa Zöld Városa díjat a “Zöldítés és Biológiai Sokféleség” elnevezésű programjával. A díjat Párizsban vehette át a boldog és büszke csapat a Victoires du Paysage keretében.

Brutális szigorításokat terveznek a holland mezőgazdaságban

2022. június 13.

Hírek

Dühösek a gazdák Hollandiában, mert a kormány drasztikusan csökkenteni akarja a nitrogén-oxidok kibocsátásának megengedett mértékét. A holland kabinet terve szerint helyenként akár 95%-os csökkentést is előírna környezetvédelmi szempontok miatt.

Több száz év után visszatértek a vadmacskák Hollandiába

2021. augusztus 8.

Hírek

A vadmacska, amely hosszabb lábbal és más fejformával rendelkezik, mint háziasított rokona, a középkorban tűnt el a mai holland területekről a vadászata és az erdőtisztítások miatt. Most több száz év után visszatértek a Hollandia déli részének erdőségeibe – számoltak be helyi természetvédők.