Százéves erdők Magyarországon

2018. május 30.

Hírek

Minél idősebb egy erdő, annál inkább várható, hogy gazdag élővilágnak ad otthont. Turisztikai vonzerejük sem lebecsülendő – hiszen ki ne részesítené előnyben kirándulásai során a vadregényes tájakat, melyek külön színfoltjai lehetnek az öreg erdők, mesebeli formájú és méretű fákkal. A tölgyerdők természetvédelmi kezelését megalapozó nemzetközi projektünkhöz kapcsolódva a WWF magyarországi “százéves” erdőkről adott körképet.

A fákkal a bogarak is eltűnnek

2018. március 6.

Hírek

A kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó, vagyis szaproxilofág bogarak egy részét a fák eltűnése szerte Európában – figyelmeztet új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Szakmai párbeszéd az erdők természeti értékeinek megőrzéséért

2017. március 23.

Hírek

Sikerrel zárult a WWF Magyarország és partnerei által szervezett Élő Erdő konferencia Sopronban. A szakmai rendezvényen jelenlévő több mint 200 résztvevő egyetértett: a Natura 2000 célok elérése közös felelősség, amelyet csak szoros együttműködésben lehet magasabb szintre emelni.

E-kampusz az állatok számára élhető erdőkről

2017. március 2.

Hírek

Milyen erdőt szeretnének a denevérek? És a madarak? Mi a holtfa szerepe az erdei életközösségekben? – minderre választ ad a WWF Magyarország új, YouTube-on ingyenesen elérhető E-kampusza. Az online előadások átfogó képet adnak az erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) jelenlegi helyzetéről, védelmük és megóvásuk fenntartható módjairól.

102 millió fa veszett oda a kaliforniai aszályban

2016. december 5.

Hírek

A 6 évig tartó kaliforniai aszály 7,7 millió hektáros erdőterületen 102 millió fa pusztulását okozta. A hatalmas méretű pusztulás a U.S. Forest Service (USFS) aggodalmát is felkeltette, mely légi térképezésbe kezdett a károsult területen. Eszerint csak idén 66 millió fa pusztult el, ami több mint 100%-os növekedést jelent 2015-höz képest.

Három új denevérfaj a Pilisi Parkerdőben

2016. június 5.

Hírek

Az örökerdő gazdálkodás során a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei különös gondot fordítanak az erdő biológiai sokféleségének megőrzésére, melynek egyik eleme, hogy hátrahagynak holtfákat. Ezek, az avatatlan szem számára halottnak, „feleslegesnek” tűnő fák egyebek mellett otthont és búvóhelyet nyújthatnak számos állat- és növényfajnak, így az újonnan megjelent nimfadenevérnek, tavi denevérnek és a fehértorkú denevérnek is.