A kór neve: Homo sapiens

2021. január 2.

Hírek

„Ha egy űrből érkező pártatlan élőlény megvizsgálná az utóbbi tízezer évben véghezvitt tetteinket, fajunknak valószínűleg nem a sapiens nevet adná. Sokkal inkább illenek ránk a fejlődés alacsony szintjén álló, a primitív és a csekély intelligenciájú jelzők” – vázolja föl a kötet történelem- és emberszemléletét a Széchenyi István Egyetemen oktató Horváth Balázs.

A barlangi medve kihalása az ember számlájára is írható

2019. augusztus 17.

Hírek

A modern ember őseinek 40 ezer évvel ezelőtti Európába érkezése egybeesett a barlangi medvék számának gyors csökkenésével. A faj sorsának megpecsételődésében más okok is közrejátszottak, köztük az utolsó jégkorszak kezdete és az élelem csökkenése – idézte a Scientific Reports című tudományos lapot a BBC hírportálja.

A homo sapiens elveszti monopóliumát: Jogot az állatoknak!

2018. szeptember 27.

Hírek

Az emberi lények mindig is felemás kapcsolatokat tartottak fenn az állatokkal, amint azt a középkori disznók elleni perek vagy a hol istenített, hol babonásan félt macskák tanúsítják. Évszázadokon keresztül általánosan elfogadott volt az emberek más élőlények feletti felsőbbrendűsége, amit ma már megkérdőjeleznek.

Az emberiség a megfőtt béka csapdájában

2018. szeptember 23.

Hírek

Egykor a tudomány érveire támaszkodva törekedtek meggyőzni a társadalmat, most a tudomány tekintélyét igyekeznek lerombolni. Az így elbizonytalanított polgár beleegyezése szinte bármihez megszerezhető. Amit eddig tettünk az csupán késlelteti, de nem akadályozza meg az összeomlást.

Klímaváltozási ablakban zajlott az afrikai “kirajzás”

2012. szeptember 19.

Hírek

Régóta viták tárgya, hogy milyen szerepet játszott a klímaváltozás az ember “kirajzásában” Afrikából. A modern ember 70-55 ezer éve hagyta el Afrikát a kedvező klímaváltozás következtében – számították ki brit kutatók, akik tanulmányukat az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában tették közzé.