Hétköznapi mérgünk a ftalát

2021. október 13.

Hírek

A ftalátok például élelmiszer-tároló edényekben, kozmetikai cikkekben, parfümökben és gyermekjátékokban is fellelhetők. Egy új tanulmány szerint e szintetikus vegyi anyagok mintegy közel százezer idő előtti elhalálozáshoz járulhatnak hozzá az Egyesült Államokban évente.

Veszélyes parfümök támadják a nőket

2017. november 27.

Hírek

Új, rejtélyes betegséget diagnosztizáltak, amelyet a mindennapi élet során használt parfümök, illatosítószerek váltanak ki. A betegség tünetei lehetnek igen enyhék, de olyan súlyosak is, amelyek már komolyan befolyásolják a beteg mindennapi életét.

Transznemű és hermafrodita halak lepik el folyóinkat

2017. július 4.

Hírek

Az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt. Az Exeteri Egyetem kutatói szerint az édesvízi hím halak nőies jellemzőkkel bírnak, még petét is érlelnek. Néhányuk spermája alacsony minőségű, és ezek a halak kevésbé agresszívek és kevésbé versengő magatartásúak, így szaporodásuk kevésbé sikeres.

Védtelen generációk – Figyelmeztető jelek a környezetünkből

2017. március 29.

Hírek

A rovarevő békák – természetvédők ezt elképzelték – eltűnése a környezetünkből jelentős változást hozhat a körülményeinkben. A hímek feminizálódásáról beszélni kezdetben elég béna viccnek tűnt, de mára – a férfi meddőségi statisztikák alapján – csak a tájékozatlanok nevetnek már ezen. Egyre több a meddőségi klinika, a különféle kezelés, a fertilitási labor, és persze az igényt… Tovább »