Hivatalos: 38 Celsius-fok az Északi-sarkvidék melegrekordja

2021. december 30.

Hírek

Az Északi-sarkvidéken tavaly június 20-án mért 38 Celsius-fok a hivatalos rekord a Meteorológiai Világszervezet (WMO) bejelentése alapján.  Ez a Szibériában mért hőmérséklet a legmagasabb, amit valaha az északi sarkkörtől északra feljegyeztek.

Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónapunk

2021. augusztus 14.

Hírek

Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön – közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), amely szerint az új rekord megszületésében szerepet játszott a klímaváltozás.

A valaha mért legmelegebb három év között van 2020

2021. április 20.

Hírek

2020 a meteorológiai feljegyzések kezdete óta valaha volt három legmelegebb év egyike lett, a koronavírus miatt bevezetett szigorú korlátozások ellenére is – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Klímaváltozás: a fatelepítés nem elég

2021. március 16.

Hírek

A Copernicus Climate Change Service friss adatai szerint a február globálisan nem volt olyan meleg, mint az elmúlt öt évben, a hőmérséklet 0,1 Celsius fokkal az 1991-2020 közötti átlag alatt maradt.

Az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon

2020. október 8.

Hírek

Az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon – jelentette be az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (CAMS). Az idei szeptember 0,05 Celsius-fokkal volt melegebb az előző év azonos időszakánál.

Halálos hőség a Halál-völgyben

2020. augusztus 18.

Hírek

54,4 fokot mértek a hétvégén a kaliforniai Halál-völgyben. A nem embernek való hőmérsékleti értéket az amerikai meteorológiai szolgálat is hitelesnek minősítette.

A tavalyi év is hőség dobogós volt

2020. augusztus 13.

Hírek

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt.

38 fokos melegrekord Szibériában

2020. június 21.

Hírek

Tegnap új szibériai melegrekord született Verhojanszkban: a főleg a kemény teleiről ismert városban 38 fokos a kánikula. Ezzel a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett 105,8 fok új rekordra.