Nem minden mérges, ami fekete! 2020 év hüllője a keresztes vipera

2020. január 6.

Hírek

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya folytatva a 2012-ben indult Év hüllője/Év kétéltűje programot, „Nem minden mérges, ami fekete!” címmel hirdette meg 2020 év hüllőjének a keresztes viperát. A felhívó szlogen célja annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy minden fekete kígyótól tartani kell, hiszen a hazai, nem mérges siklófajok között is akadnak sötét színváltozatok.

Visszatelepítik a rákosi viperákat a Hanságba

2019. július 9.

Hírek

Rákosi viperákat telepítenek vissza a szakemberek a Hanságba, az évek óta futó program keretében a héten újabb egyedeket engedtek szabadon a Lébény közelében lévő zárt és biztonságos gyepterületen.

Itt az új zseb madárhatározó

2018. április 7.

Hírek

Elkészült a népszerű okostelefonos Madárhatározó app új verziója, amiben már majdnem az összes hazánkban valaha előfordult madárfaj megtalálható.

Tudományos mérföldkő a barlangi élővilág megismerésében

2017. február 2.

Hírek

A Magyar Természettudományi Múzeum kutatói nemzetközi együttműködés keretében különlegesen érzékeny módszert fejlesztettek ki, amely barlangokból gyűjtött vízmintákból is képes kimutatni az akár a 100 évet is megélő barlangi vakgőte jelenlétét.

Jane Goodall nem volt haragos, csak a sikló

2016. május 26.

Hírek

3 napot töltött hazánkban a világhírű főemlőskutató – természetvédő Jane Goodall, aki ellátogatott Pesthidegkútra, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályának szakembereivel engedte el az egyik jeladós haragos siklót.

2016 év hüllője a kockás sikló

2016. január 14.

Hírek

Kevésbé közismert, hogy Magyarországon két vízisiklófaj él, melyek közül a kockás sikló az, amelyik jobban kötődik a vízhez. A Balatonon például gyakrabban lehet vele találkozni, mint közeli rokonával, a vízisiklóval.

Drónok a mexikói teknősök védelmében

2015. augusztus 23.

Hírek

A levegőből igyekszik megakadályozni a mexikói kormány, hogy az augusztusban tojó teknősök tojásai az előző évekhez hasonlóan bűnözők kezébe kerüljön. A teknőspopulációt a bizonytalan költések miatt kihalás fenyegeti.

Hiába mentettek aligátort a manhattani forgalomból

2015. július 25.

Hírek

A kicsinek még aranyos hüllő házi kedvencként való tartása illegális New Yorkban. Rendőrök vettek észre és mentettek ki a manhattani forgalomból egy apró aligátort, ám a hüllő másnapra elpusztult.

Újra eredeti élőhelyükön a lefoglalt görög teknősök

2015. július 17.

Hírek

A Földművelésügyi Minisztérium a Szegedi Vadasparkkal együttműködve mintegy 700, csempészektől lefoglalt görög teknőst (Testudo hermanni) szállított vissza eredeti élőhelyére, Nyugat-Bulgáriába. Az állatok már eredeti élőhelyükön élvezhetik a szabadságot.