Idén is lehet jelentkezni az ELTE Humánökológia mesterképzésére!

2023. január 18.

Hírek

2023. február 15-ig a Felvi.hu-n lehet jelentkezni felsőoktatási képzésekre, melyek között az ELTE Humánökológia MA képzés is helyet foglal. Olyan mértékben alakítjuk át bolygónkat, hogy azzal már nemcsak rengeteg más élőlény létét fenyegetjük, hanem a saját életünk minőségét is. A humánökológia tudománya egyrészt igyekszik minél inkább föltárni ezt az ökológiai válságot, másrészt megoldási javaslatokat is megfogalmaz.

A frissen kaszált fű illata, avagy kik azok a zöldek, és mit akarnak?

2020. december 20.

Hírek

Kell némi (olvasói) bátorság Lányi András új könyvéhez. Nem azért, mert a Bevezetés az ökofilozófiába már a címével vizsgahelyzetet teremt; a kötet megszületése bizonytalanítja el a befogadót: nem tudásában, hanem létezésében. Erre játszik rá a szarkasztikus alcím is: Kezdő halódóknak. Azzal, hogy a kezünkbe vesszük a könyvet, és olvasóként elfogadjuk a ránk osztott szerepet, közel… Tovább »

Pályázat egyetemistáknak: Fenntartható Fejlődési Célok: az elvektől a gyakorlat felé tréning Portugáliában

2019. szeptember 24. - 2019. szeptember 28.

Helyszín: Coruche, Portugália

Programok

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány pályázatot hirdet ELTE-n tanuló egyetemi hallgatóknak teljes költségtérítéses 4 napos portugáliai tanulmányútra (2019. Szeptember 24-28., Coruche, Portugália) A tanulmányút célja, hogy a hallgatók példát lássanak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célok elméleti rendszere hogyan ültethető át a gyakorlatba. Továbbá nemzetközi felsőoktatási környezetben megismerhessék, hogy a fenntarthatósági célokat… Tovább »

Tanácstalan Köztársaság – a Karátson Gábor Kör és az ELTE Humánökológia Mesterszak vitaest-sorozata

2019. február 22. - 2019. június 07.

Helyszín: Budapest Pázmány sétány 1/A fsz. 100

Programok

TANÁCSTALAN KÖZTÁRSASÁG – a Karátson Gábor Kör és az ELTE Humánökológia Mesterszak vitaest sorozata                      Van-e politikai válasz az ökológiai válság kihívására? Van-e ökológiai válasz a politika kiüresedésére, a rendszerváltozás kudarcára, a zsákmányszerző politikára, a cinizmusra és a beletörődésre? Olyan válaszokat keresünk, amelyek túlmutatnak álbal és alsójobb vendettaháborúin. Az immár megkerülhetetlen ökológiai belátások fényében megpróbáljuk újraértelmezni… Tovább »

10 nyugtalanító kérdés Agenda 2030 Humánökológiai Műhely

2018. szeptember 25. - 2018. december 11.

Helyszín: 1052 Budapest, Sütő u. 1

Programok

10 nyugtalanító kérdés Agenda 2030 Humánökológiai Műhely Deák Téri Evangélikus Gimnázium (1052 Budapest, Sütő u. 1.) 2018. szeptember 25. – december 11., keddenként 17.00–19.30 Az Agenda 2030 Humánökológiai Műhely az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésére indult. Célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ 2030-ig szóló célkitűzéseinek, a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához. 2018 őszén a fenntarthatósággal kapcsolatban 10… Tovább »

Elefánt a múzeumban – Takács-Sánta András az önkéntes egyszerűségről

2018. június 4.

Hírek

Sokan szeretnénk tenni az éghajlatváltozás káros hatásai, csodálatos élőlények kipusztulása vagy éppen az egészségünket károsító városi légszennyezés ellen. Ám a megoldást döntően ökotechnológiáktól várjuk: elektromos autóktól, szélturbináktól, óceántisztító gépektől és társaiktól. Miért biztos az, hogy ezek a technikai megoldások önmagukban nem elegendők?

Új gazdaság – Humánökonómia vs. Ökonomizmus

2018. május 30.

Hírek

Elsősorban felsőoktatási hallgatókat (elsősorban közgazdászok és mérnökök), PhD képzésben résztvevőket, fiatal oktatókat (fenntarthatósághoz kapcsolódó területekről), és fiatal vállalati szakembereket, menedzsereket, a jövő döntéshozóit várja a KÖVET Egyesület nyári egyetemén.

Mi fán terem a politikai ökológia?

2017. január 15.

Hírek

Mit értünk ökológiai rendszerváltozás alatt? Miért nem képes hatásosan kezelni a jelenlegi képviseleti demokrácia az ökológiai válságjelenségeket? Milyen feltételei és előnyei vannak egy alternatív, deliberatív demokrácián alapuló politikai rendszernek? Lányi András filozófus, egyetemi oktató a Humánökológia Szakkollégium előadás-sorozatában arra keresi a választ, hogy min kell változtatni, melyek azok a gyakorlati lépések, amelyeket mindenképp meg kell… Tovább »