Eljön a sáskaburger kora?

2017. április 10.

Hírek

A gyorsan fejlődő gazdaságok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – együttesen a BRICS országok – a világ népességének 40 %-át teszik ki. A jövedelmek emelkedése és a városi középosztály erősödése révén az emberek még több húst fogyasztanak: 2003 – 2012 között, a BRICS országok húsfogyasztása 6,3%-kal nőtt, és a 2022-ig szóló előrejelzések szerint évi… Tovább »

Marha helyett tücsök steak

2016. október 28.

Hírek

A nyugati embernek bizarr, de az ENSZ élelmezésügyi világszervezete régóta fontolgatja, hogy rovarokkal táplálja a Föld nélkülözőit. A tücskök és szöcskék a tápanyagok terén a marhahússal is felveszik a versenyt. Olcsó és környezetbarátabb.

Élelmiszer spórolással az éghajlatváltozás ellen

2016. április 12.

Hírek

A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) szakemberei szerint a hatékonyabb élelmiszer-felhasználás és -elosztás révén 2050-re akár 14 százalékkal lehetne csökkenteni a mezőgazdasági tevékenységekből származó károsanyag-kibocsátást.

Veszélyben a húsevő vizinövény

2016. március 20.

Hírek

A Vénusz légycsapójához hasonlóan mügyködésű vízi aldrovanda a kipusztulással néz szembe, ráadásul újabb eredmények szerint védelme a megszokott magbankok révén kétségesnek tűnik.

Amit megeszel, az te leszel

2015. november 8.

Hírek

A KFT dala jutott az eszembe, amikor meghallottam múlt héten az Egészségügyi Világszervezet globális sokkot okozó jelentését, miszerint a vörös húsok, de főleg a húskészítmények, a szalámi, a sonka és a füstölt kolbász, hogy csak az ínycsiklandozóbbakat említsem, rákkeltőek. Az állattartás felelős a CO2-kibocsátás 9, a metánkibocsátás 37, és a dinitrogén-oxid-kibocsátás 65 százalékáért.

Húsfogyasztás, CO2-kibocsátás, betegségek

2014. január 25.

Hírek

Ahol sok húst esznek, ott több a rákos beteg? Van összefüggés a húsfogyasztás és a CO2-kibocsátás között? Melyik állam lakói kerülik el jó eséllyel a cukorbetegséget? Tekintsd át a globális összképet, vagy böngészd az adatokat Vanuatutól Mauritiusig!

Az 1000 kilogrammos tányér

2013. november 11. - 2013. december 09.

Helyszín: országos

Programok

Mi, magyarok, fejenként 57 kg tiszta húst eszünk meg egy évben. Kiszámoltuk, hogy ha 500-an összefogunk és négy héten keresztül a hét napból csak négyen eszünk húst, akkor azzal majdnem 1000 kg-ot spórolunk meg. Tudtad, hogy a jelenleg mezőgazdasági termelésbe bevont területek több, mint 2/3-án a marhának, disznónak, csirkének termelik a kukoricát és a szóját,… Tovább »

Megölheti-e a műhús a húsipart?

2013. augusztus 15.

Hírek

Négy ember kétévnyi munkájába, és 250 ezer angol fontba került az első fogyasztható, szintetikus húsból készült hamburger. A massza íze már hasonlít a húséra, az állagán azonban még dolgozni kell. A találmány akár alapjaiban is megváltoztathatja az élelmiszeripart és annak környezetre gyakorolt hatását, ha a készítőknek sikerül eljutniuk az olcsó tömeggyártásig. De vajon milyen globális… Tovább »

Veszélyes antibiotikumos húsgyártás

2013. június 13.

Hírek

Rohamosan megnőtt a haszonállatoknak adott antibiotikum mennyisége az elmúlt tíz évben Európában, így erősödik az a félelem is, hogy az állatok húsával elfogyasztott hatóanyag miatt súlyos betegségeknél semmit sem ér majd a kórházban adagolt antibiotikum, a kórokozók ugyanis rezisztenssé válhatnak a hatóanyagokkal szemben.