Amit megeszel, az te leszel

2015. november 8.

Hírek

A KFT dala jutott az eszembe, amikor meghallottam múlt héten az Egészségügyi Világszervezet globális sokkot okozó jelentését, miszerint a vörös húsok, de főleg a húskészítmények, a szalámi, a sonka és a füstölt kolbász, hogy csak az ínycsiklandozóbbakat említsem, rákkeltőek. Az állattartás felelős a CO2-kibocsátás 9, a metánkibocsátás 37, és a dinitrogén-oxid-kibocsátás 65 százalékáért.

Húsfogyasztás, CO2-kibocsátás, betegségek

2014. január 25.

Hírek

Ahol sok húst esznek, ott több a rákos beteg? Van összefüggés a húsfogyasztás és a CO2-kibocsátás között? Melyik állam lakói kerülik el jó eséllyel a cukorbetegséget? Tekintsd át a globális összképet, vagy böngészd az adatokat Vanuatutól Mauritiusig!

Az 1000 kilogrammos tányér

2013. november 11. - 2013. december 09.

Helyszín: országos

Programok

Mi, magyarok, fejenként 57 kg tiszta húst eszünk meg egy évben. Kiszámoltuk, hogy ha 500-an összefogunk és négy héten keresztül a hét napból csak négyen eszünk húst, akkor azzal majdnem 1000 kg-ot spórolunk meg. Tudtad, hogy a jelenleg mezőgazdasági termelésbe bevont területek több, mint 2/3-án a marhának, disznónak, csirkének termelik a kukoricát és a szóját,… Tovább »

Megölheti-e a műhús a húsipart?

2013. augusztus 15.

Hírek

Négy ember kétévnyi munkájába, és 250 ezer angol fontba került az első fogyasztható, szintetikus húsból készült hamburger. A massza íze már hasonlít a húséra, az állagán azonban még dolgozni kell. A találmány akár alapjaiban is megváltoztathatja az élelmiszeripart és annak környezetre gyakorolt hatását, ha a készítőknek sikerül eljutniuk az olcsó tömeggyártásig. De vajon milyen globális… Tovább »

Veszélyes antibiotikumos húsgyártás

2013. június 13.

Hírek

Rohamosan megnőtt a haszonállatoknak adott antibiotikum mennyisége az elmúlt tíz évben Európában, így erősödik az a félelem is, hogy az állatok húsával elfogyasztott hatóanyag miatt súlyos betegségeknél semmit sem ér majd a kórházban adagolt antibiotikum, a kórokozók ugyanis rezisztenssé válhatnak a hatóanyagokkal szemben.

Heti egy húsmentes nap a Földért

2013. április 20.

Hírek

A haszonállatok húsán alapuló étrend 2-5-ször annyi gabonát igényel ugyanannyi kalória létrehozásához, mint a vegetáriánus táplálkozás Ugye, csatlakozol? Idén legyen húsmentes a Föld napja! Rád is számítunk! Ha félmillióan csatlakozunk, akkor egyetlen nap alatt 2 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe. Csatlakozz, ne csak ezen az egy hétfőn! Tégy az éghajlatváltozás ellen! Minden héten!

Zöld jelzés a klónhúsnak?

2013. március 9.

Hírek

Klónok 26 generációját hozták létre egyetlen egérből japán kutatók: a sikeres kísérlet reményeik szerint utat nyithat a haszonállatok tömeges mesterséges szaporítása felé.

Zöldadó a húsevőknek

2013. január 26.

Hírek

Az állattenyésztés és a hústermelés nagyobb környezetszennyező, jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint az autóipar. Húsadó bevezetését javasolja a Svéd Mezőgazdasági Hivatal, így csökkentve a természetet közvetve fokozottan megterhelő húsfogyasztást.

Kevesebb vörös húst!

2011. december 29.

Hírek

Közel félmillió ember bevonásával készült tanulmányukban amerikai kutatók úgy találták, hogy a sok vörös húst fogyasztó embereknél nagyobb bizonyos típusú veserákok kialakulásának kockázata.