Európai uniós eljárás indult a Fertő tó ügyében

2021. június 15.

Hírek

Újabb figyelmeztetést kapott a magyar kormány a Fertő tavi beruházás miatt. Az UNESCO múlt heti üzenete után egy, az Átlátszó szerkesztőségéhez eljuttatott levél szerint a sok milliárd forintos természetpusztító projekt miatt az uniós kötelezettségszegési eljárások “előszobáját” jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot indított az Európai Bizottság. Ha a Bizottság az uniós jog esetleges megsértését észleli,… Tovább »

A fideszes gépezet átgázolt a jogon is a Fertő tónál

2021. június 4.

Hírek

Ugyan nem a kijelölt beruházások helyén voltak a cölöpházak, az állami kivitelező cég szerint le kellett bontani őket. A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) ugyanakkor még azt sem várta meg, hogy a bíróság elbírálja azt a kérelmet, amely a házak megmaradását garantálta volna a kilátásba helyezett per végigfutásáig. Sőt, úgy néz ki, még a… Tovább »

Megújult a szögligeti várrom – Szádvár középkori erődítménye

2021. május 25.

Hírek

Május 23-án átadták a szögligeti Szádvár felújított részét. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett, megújult szögligeti Szádvár romterületén kilátópontok, gyilokjáró, biztonságos látogatói útvonalak, padok, piknik pontok, információs táblák és az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője várják a kirándulókat.

Fertő tavi örökségvédelmi kritikák

2021. március 3.

Hírek

Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet. A 30 milliárdos állami beruházás környezetvédelmi engedélyét az Európai Unió is vizsgálja.

Veszélyben Prága városközpontja

2019. október 25.

Hírek

Veszélyeztetett helyszínné válhat Prága történelmi városközpontja, az Óváros, amely 1992-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára.

Az elfuserált Dunakapu térért Citrom díj Borkai Győrének

2014. április 20.

Hírek

A párizsi székhelyű Világörökség Bizottság hazai intézménye Citrom-díjat adott a győri városvezetésnek. A helyi városvédők szerint a polgármester és szűk köre nem szakmai, hanem politikai döntést hozott egy beruházás során.

A műemlék-szakma csúcskonferenciája

2013. november 14.

Helyszín: Podmaniczky Rendezvénykastély Budapest, Pesti út 115.

Sajtótájékoztatók

Az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek eseménysorozat nyitókonferenciájára KORLÁTOZOTT SZÁMBAN még vannak helyek. FIGYELEM! HA RÉSZT KÍVÁN VENNI AZ ESEMÉNYEN, MINDENKÉPPEN REGISZTRÁLJON, JELENTKEZZEN ELŐRE, MERT HELYSZÍNI JELENTKEZÉSRE NEM LESZ MÓD!

Megfeneklett műemlékvédelem

2012. szeptember 14.

Hírek

“Csak egy országos hatóság tekintélyével és szakvezetésével lehet megállítani a magyar műemlékek pusztulását” A Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Társaságának 1868-ban, Egerben tartott XIII. közgyűlésének deklarációjából. Amikor a műemlékvédelem tudományos és operatív intézményét megterhelték a hatósági feladatkörrel, elkezdődött az a káros folyamat, ami a mai helyzethez vezetett.