Szépség és szörnyeteg: az inváziós Szosznovkszkij-medvetalp elleni védekezés

2023. október 19.

Hírek

A Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) a Kelet- és Közép-Kaukázusban, a Transzkaukázusban, Északkelet-Törökországban, Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban őshonos. Európa legtöbb országába kísérleti céllal került, többek közt takarmánynövényként való hasznosíthatóságát kutatták.

Parlagfű dilemma: irtsuk, vagy ne?

2023. augusztus 18.

Hírek

Magyarországon 2 millió ember szenved a parlagfű miatti allergiában. Az egyetlen növény, aminek a nem irtását bírsággal szankcionálja jogszabály. Írtjuk is. Hogy ez az irtás segít-e, azt jól mutatja, hogy az EU-n belül immár elsők lettünk a parlagfű koncentrációban. Azaz ennek az irtás dolognak nagyjából nulla a hatékonysága, mégis ezt erőltetjük évről évre.

Meglepő, de a Kiskunság túl van erdősítve

2023. április 7.

Hírek

A kiskunsági erdők 81 %-a faültetvény, e területek fajdiverzitása radikálisan lecsökken, sőt idegenhonos növények inváziójának kiindulópontjaivá válnak. Ha már ültetvény, ökológiai, természetvédelmi szempontból a szakemberek őshonos fehérnyárt javasolnak fenyő és akác helyett.

Visszaszorulóban Nagy-Britannia őshonos növényei

2023. március 13.

Hírek

Az ember által betelepített növények teszik ki a természetben terjedő fajok többségét Nagy-Britanniában, ahol az őshonos növények több mint fele visszaszorulóban van – derült ki egy húsz évet felölelő tanulmányból, amelyet most hoztak nyilvánosságra.

Szép új erdeink

2023. január 31.

Hírek

A dél-európai fák bizonyára jobban tűrik a meleget, mint a hazaiak, de bőven lenne feladat, mielőtt idehozzuk őket. Kevesebb tarvágás jobban használna az erdőknek, mint a kamionnal ideszállított balkáni tölgymakk. Aki pedig az idős, védett erdőkre láncfűrészt emel, kétszer is meggondolhatná… Néhány szempont, amit Áder János volt köztársasági elnök figyelmébe is ajánlanánk.

Tüskés invázió

2022. november 9.

Hírek

Magyarország sok részén szaporodnak a kidobott díszkaktuszok. A mindenkinek rossz, de a szívós növények ellen nehéz küzdeni. Sőt! Még a törvények is a betolakodók pártját fogják. A 24.hu Kunbaracson követett egy biológus által vezetett csoportot, akik a környező kaktuszok irtásával töltöttek egy napot, és közben azt is megtudták, miért érzik ilyen jól magukat hazánkban az… Tovább »

Vágjuk tarra az özönfajokat!

2022. augusztus 16.

Hírek

Mindannyian emlékszünk rá, a Ludas Matyiból és a Didergő királyból, hogy ha a földesúrnak toronyhoz, a királynak melegedésre kell a fa, hát ugrasztja az ispánt, hogy szaladjon az erdőbe fáért. Könnyen tehette ezt Döbrögi, hiszen ősei birtokán hatalmas erdei voltak, hatalmas fákkal, csak válogatni kellett belőlük.

Zöldbe borul az Antarktisz, és ez nagyon rossz hír

2022. március 1.

Hírek

Az Antarktiszon őshonos, két virágos növény a felmelegedés miatt gyors terjedésbe kezdett: a sarki ökoszisztémák változásai az elmúlt évtizedekben felgyorsultak egy tanulmány szerint.

Sikerrel zárult a Tétényi-fennsík megtisztítása

2022. február 11.

Hírek

A Tétényi-fennsíkon két nagyobb területen, összesen mintegy 2700 m3 (4100 tonna) illegálisan lerakott építési törmelék gyűlt össze. Ennek elszállítását nehezítette a területet sűrű növényzete, illetve hogy a munka csak a téli fagyott talajon volt végezhető. Emiatt a terület megtisztítását a FŐKERT és az FKF két részletben végezte el.

Megtisztul a Tétényi-fennsík

2022. január 13.

Hírek

Évtizedes adósságot rendez a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti, valamint FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. A szakemberek a XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét az évtizedekkel ezelőtt lebontott katonai épületek törmelékeitől szabadítják meg, és adják vissza az őshonos növényvilágnak a fennsíkot.