2023-ra végre lesz Ipoly-híd

2019. december 25.

Hírek

Végre sikerült EU-s pénzt találni, így 2023-ra kész lehet az szlovákiai Helembát és a magyarországi Ipolydamásdot összekötő új Ipoly-híd, melynek kivitelezője a magyar fél lesz.

Rekord hulladékot szedtek ki az Ipolyból

2019. július 5.

Hírek

A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 12. alkalommal tartottak hulladékgyűjtési akciót az Ipoly folyón. A munka látványos eredménye: 145 zsák és több, nagyobb méretű hulladék a folyó Nógrádszakál és Ludányhalászi közötti szakaszán.

Félszáz részecske köbméterenként

2018. október 10.

Hírek

A Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecskét. A Parányi Plasztiktalány projekt során egy független laboratórium és partnerei a Tisza után megmérték a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezését is.

Hűtőszekrényt az Ipolyból

2018. július 4.

Hírek

Lezajlott a szemétszedési akció az Ipoly folyón. 11 év után is sokkoló látvány a folyóba dőlt fatörzseken és uszadékfákon felhalmozódó szemétmennyiség.

A Duna mellékfolyóiban is találtak mikroműanyagot

2018. június 30.

Hírek

A Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot annak a projektnek a keretében, amelynek célja, hogy megmérje Magyarország felszíni vizeinek mikroműanyag-tartalmát.

Ipolytisztítás immár tizedszer

2017. július 8.

Hírek

Rekordmennyiségű traktor-, teherautó- és személyautó gumi került ki az Ipolyból a Magosfa Alapítvány 10. jubileumi Ipolytisztítási akcióján, amelyet a folyó Tésa és Szob közötti szakaszán tartottak július első hétvégéjén.

Megtisztult az Ipoly középső szakasza

2016. július 9.

Hírek

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei 9. alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón, melynek eredménye: 110 zsák és több, nagyobb méretű szemét összegyűjtése a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán. Jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket szedtek össze, de “horogra akadt” olajos hordó, hűtőszekrény és fürdőkád is.

Idén is volt mit takarítani az Ipolyon

2015. július 9.

Hírek

A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 8. alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipolyon. Az Ipolytisztítási akció célja a folyómente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt. Az idei „zsákmány” 110 zsák, vagyis kb. 12 m3 szemét, amit Ipolyvece és Hont között gyűjtöttek össze.

Magyar-szlovák együttműködés az Alsó-Ipoly-menti tájértékek megőrzéséért

2012. november 24.

Helyszín: Ipolyszalka (Salka) Szlovákia

Sajtótájékoztatók

A Magosfa Alapítvány 2011 tavaszán indította el a „Fogadj örökbe egy tájértéket!” programot az Alsó-Ipoly mentén. Ebben az évben az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társasággal partnerségben elkészült a térség magyar és szlovákiai oldalán lévő 11-11 település tájértékeinek leltára, és a napokban megjelent a tájértékeket bemutató kiadvány. A tájértékvédelem területén dolgozó térségbeli szervezetek és magánszemélyek… Tovább »

Gyere velünk Ipolyt tisztítani! – VI. Ipolytisztítási akció új időpontban!

2011. július 22. - 2011. július 24.

Helyszín: Vámosmikola, Szob

Programok

Az Ipolytisztítási akció a Magosfa Alapítvány évente megszervezett kenus, önkéntes, folyótisztító vándortábora. Célunk az, hogy a „Tiszta, egészséges Ipoly mentéért” projektünk keretében, az Ipoly folyó mintegy 40 km-es szakaszának megtisztításával hozzájáruljunk az Ipoly mente környezeti állapotának javításához, és jó példát adjunk a helyi lakosoknak és a területre látogatóknak egyaránt. Az Ipolytisztítás időpontja: 2011. július 22-24.… Tovább »