Agyonvert egy barna medvét – letartóztatták

2022. április 28.

Hírek

Letartóztattak egy férfit, mert agyonvert egy védett barna medvét, amelyik betévedt a férfi északkelet-iráni falujába. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetettek között tartja számon.

Macron tanulhatott volna Ghánától

2018. december 13.

Hírek

Környezetvédelmi és nemzetgazdasági szempontból is ésszerű volt a francia kormány döntése, hogy megemelik az üzemanyagok adóját. A kivitelezés módja viszont iskolapéldája annak, hogyan nem szabad ezt megtenni.

Giga szmog van Teheránban

2018. február 7.

Hírek

Szürke felhők lepték el az eget Irán fővárosában, a környező hegyeket nem lehetett látni. A környezetszennyező üzemeket is bezárták és leállították az építkezéseket – mindhiába.

A sivatagi élet trükkje az őslégkondi

2017. augusztus 7.

Hírek

Miért lakhatók évezredek óta az olyan tartósan forró, száraz klímájú helyek, mint például Irán sivatagos vidéke? A kulcs a természeti törvények kihasználása, a földközelibb élet és a harmonikus alkalmazkodás lehetett.

Semjénék elnézték a lovat. Magyar – iráni atom abszurd

2017. április 15.

Hírek

Szakmailag lázálom, anyagilag nagy bukta az a minden racionalitással szembe menő magyar perzsa (iráni) mini atomerőmű együttműködés, melyről az Iráni Iszlám Köztársaság részéről szivárogtak ki részletek. A fejlesztésre fordítandó tízmilliárdok megtérülésére szinte semmi esély.

Magyarország még a végén atomnagyhatalom lesz :)

2017. április 10.

Hírek

Megvan, miben állapodott meg Iránnal a legfőbb atomtárgyaló, Semjén Zsolt: Száz iráni diák jöhet magyar egyetemekre tanulni, eközben a két állam – magyar hitelből – közösen épít kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

Több százan kórházban a szmog miatt

2014. december 31.

Hírek

Majdnem négyszázan kerültek kórházba a napokban Teheránban az iráni várost sújtó szmog miatt. Az iszlám köztársaság fővárosa az egyik legszennyezettebb világváros: a 12 milliós metropolisz levegőjét több mint 4 millió autó mérgezi. 8 világvárosban robbanhat a klímabomba.

Éjjellátó szemüveggel a gepárdokért

2014. június 26.

Hírek

Az ázsiai gepárd egykor gyakori vadnak számított a Vörös-tenger partjától egészen Indiáig terjedő területen, ám az állatok száma drasztikusan lecsökkent az elmúlt évszázad során. Az 1990-es években mintegy 400 példány élt Iránban, ám mostanra a becslések szerint mindössze 50-70 egyed maradt és azok többsége az ország keleti részén él.

Már csak két éve van az Urmia-tónak

2014. február 22.

Hírek

Az Irán északnyugati részén található Urmia-tó felszíne az utóbbi 10 évben drámai mértékben, több mint 80 százalékkal csökkent, a tó kiterjedése már csupán 1000 négyzetkilométer. A klímaváltozás mellett a legnagyobb gondot a tavat tápláló folyók lecsapolása, az intenzív öntözés és a gátak jelentik.