A típuspéldány elrablása

2021. április 22.

Hírek

Az élővilág sokféleségének megőrzését egészen fiatal korban kell a gyerekek életszemléletévé tenni – vallják az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai.  A zoológiai kutatásokba enged bepillantást az ÖK gyermekek számára írt képeskönyve.

Földgömb 2021 március – április

Kiadványok

Az idei tél vége terepmunkára csábító napokat is hozott. Olyan ideális időszakra vadásztunk, amikor nincs hóborítás, fagyott a felszín és még egyáltalán nincs friss, zöld növényzet. Egy távoli, rendkívül sűrű, akácos-cserjés bozóttal fedett hátra igyekeztünk, ráadásul messze az utolsó burkolt úttól. A Sajó–Hernád-torkolat közelébe, a két folyó közrefogta ártér vidékére. A célterület nyáron szinte járhatatlan… Tovább »

Hány lába van a százlábúnak? Zoológiai kalandozások a Föld körül

2021. február 17.

Hírek

Kedvenc élőlényei a százlábúak, az ikerszelvényesek, és a hüllők. Korsós Zoltán ezen élőlények elismert szakértőjeként bejárta a fél világot. Hogyan kutatott a koreai kommunista diktatúrában? Miért értékes, és milyen veszélyek fenyegetik a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményét? Milyen a japán természetvédelem, és a hazai biológusképzés? Mik az új fajok névadási trendjei? Emellett számos érdekességről is mesél… Tovább »

A FÖLDGÖMB 2021. január-február

Kiadványok

Van klasszikus zene és klasszikus tánc. Ugyanígy van Klasszikus Karszt is. Így, nagybetűvel, legalábbis a szakirodalomban. A térképeken viszont egyszerűen csak Karsztnak, szlovénül Krasnak, olaszul Carsónak nevezik, mivel ez a két ország osztozik rajta. Ez az osztozkodás egyébként történelmileg korántsem volt „sima ügy”. A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2021 első számának tartalmából:

A fantomtól a megörökítettig: egy „orchidióta” szerelmei

2021. január 27.

Hírek

Tizenévesen szeretett bele a hazai vadon élő orchideákba. Ma már a Debreceni Egyetem professzoraként kutatja, fotózza a kosborféléket. A napokban jelent meg 22. könyve. A magyarországi orchideák átfogó terepi útmutatója kapcsán Molnár V. Attila botanikus arról is mesélt, hogy hol, és hogyan kerülnek elő még ma is új fajok, hogyan változnak temetkezési szokásaink, és a… Tovább »

A hermelin 2021 Év Emlőse

2021. január 17.

Hírek

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A FÖLDGÖMB 2020. november-december

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről.

Földgömb magazin különszám: körforgásban

Kiadványok

Megjelent a Földgömb magazin különszáma a közelgő Zöldgömb Fesztiválra. Rendezvényünk több előadójának írásával is találkozhattok lapunkban. Szó lesz zöldgazdaságról, zöldmegoldásokról és zöldpraktikákról is. René van Hell nagykövet urat pedig arról kérdeztük, milyen utat választott Hollandia a zöldjövő megvalósításához.

A FÖLDGÖMB 2020. szeptember-október

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről. A FÖLDGÖMB 2020. szeptember-október tartalmából: