A FÖLDGÖMB 2023. szeptember-október

Kiadványok

Láncfűrésszel nemcsak fát apríthatunk. Vágtam már gleccserjeget is így! Címlapképünk helyszínén, a Föld legnagyobb sósivatagában, a bolíviai Salar de Uyunin a sótömböket szeletelik vele, de azért a mészkő esetében ez kőkemény kihívás. Egy ekkora láncfűrész még a szícíliai maffia, a Cosa Nostra egyik fontos városa, Trapani szomszédságában is csodálatra méltó!

Földgömb 2023. július-augusztus

Kiadványok

E szám fő cikkei vulkáni és földmozgásokban, aktív törésrendszerekben gazdag területekhez kötődnek. Szicíliában az Etna lávaalagútjait járjuk, tenger alatti vulkánról is írunk, tragikus iszapvulkán-működést elemzünk – de iszapvulkánokat Azerbajdzsánban is nézünk. Az Andok déli részén, a szabályos tűzhányók lábánál húzódó esőerdőkkel ismerkedünk, a Földön eddig mért legerősebb földrengés színhelyén és a környező vizes vadonban pedig… Tovább »

Aki közel hozta egymáshoz a felszíni és a víz alatti világot – Jacques-Yves Cousteau

2023. június 27.

Hírek

Jacques-Yves Cousteau a XX. század egyik ikonikus alakja, akinek sok mindent köszönhet az emberiség. Felfedezései által megismerhettük, milyen csodás hely a világ, amelyben élünk, kutatásai rávilágítottak, mennyire fontos megóvni környezetünket. Amellett, hogy életét a tengerek, óceánok mélyének kutatásával töltötte, folyamatosan kereste helyét a világban, valamint saját boldogságát és az élet értelmét.

Földgömb 2023. május-június

Kiadványok

A távoli tájakat sokan hajlamosak archaikusan romlatlannak, romantikusan érintetlennek tekinteni – ám a sztereotip kép könnyen csorbát szenvedhet! Az Északkeleti-Kárpátok hegyvidékein nem feltétlenül mindenütt susognak ősfenyvesek.

Megújult koncepcióval várja a látogatókat az ingyenes IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál

2023. május 7.

Hírek

Május 19-21 között Gödöllőn, a Királyi Kastélyban lesz a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál. Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén több mint 100 órányi mozgóképre rögzített csoda és ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. Hazai ősbemutató, az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott új magyar alkotás is szerepel a programban közvetlenül a világpremiert követően.

A FÖLDGÖMB 2023. március-április

Kiadványok

E számunk több cikkében is déli vidékekre indulunk – amelyek azonban nemcsak nyáron látogathatók. Jordániában gyalogosan járjuk a sivatagot, Spanyolországban a polgárháború nyomait keressük az Ebro mentén, képregényen tekintünk be az Andokban zajló vízkutatásokba, Koszovó forró tájain kalandozunk, Szardínián pedig (és az Alföldön is) több évezredes építményeket vizsgálunk.

Van-e szerepe a bioszférának a klíma és a fenntarthatóság válságában?

2023. február 25.

Hírek

Egy életet töltöttem el erdei fák (hazai fenyők és lombos fák) genetikailag meghatározott klíma-érzékenységének, stabilitásának vizsgálatával. A jövő klímák hatásának valós idő-alapú (nem modellező) előrevetítésére egy olyan módszert fejlesztettem, amit világszerte átvettek és alkalmaznak. Hol veszett el a biológiával foglalkozók vészkiáltása a biodiverzitás kríziséről? Mátyás Csaba akadémikus, egyetemi tanár írása a Greenfonak.