Újabb zagytározó szakadhat át Brazíliában

2019. március 24.

Hírek

A Vale SA bányavállalat zagytározójának januári, kétszáz halálos áldozattal járó összeomlása után újra hasonló katasztrófa fenyeget Brazíliában. Egy független szakértői vizsgálat szerint a Gongo Soco bányában is kritikus a zagytározó egyik falának stabilitása.

Történelmi az ítélet a vörösiszapperben – de kiáltó a megfelelő szabályozás hiánya

2019. február 5.

Hírek

Történelmi jelentőségű, hogy a megismételt első fokú eljárásban felelőst hirdettek az ajkai vörösiszap-katasztrófa perében. Ám a hatóságok felelősségét firtató kulcskérdések továbbra is tisztázatlanok maradtak. Ahhoz, hogy a jövőben Magyarország elkerülhesse a hasonló katasztrófákat, független és hatékony hatóságokra van szükség, valamint olyan erős és működő jogszabályokra, amelyek képesek biztosítani a környezetvédelem legfontosabb alapelvét, „a szennyező fizet”-elvet.

Miért nincsenek továbbra sem felelősei a kolontári katasztrófának?

2016. január 28.

Hírek

A Greenpeace szomorúan veszi tudomásul, hogy továbbra sincsenek felelősei a 2010-ben történt kolontári vörösiszap-katasztrófának. A környezetvédő szervezet szerint egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a számos halálos áldozattal járó katasztrófához: mind a tározót üzemeltető MAL Zrt., mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok számos esetben nyilvánvalóan hibáztak, vagy nem engedélyeztek és ellenőriztek megfelelően.

Hungarikum: senki sem felelős a vörösiszap katasztrófáért

2016. január 28.

Hírek

A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette a vörösiszapper mind a 15 vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt.

Vörösiszap: kártérítésre kötelezték a Mal Zrt.t

2014. május 14.

Hírek

Jogerősen is kártérítésre kötelezték a Mal Zrt.-t egy 2010-es vörösiszap ömléssel kapcsolatos perben. Azt egyelőre nem tudni, ki és mikor fogja kifizetni a kártérítési összeget, hiszen a cég ellen felszámolási eljárás zajlik.

38 milliárdos vörösiszap katasztrófa

2012. október 6.

Hírek

Összesen 38 milliárd forintot tett ki a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás, újjáépítés és a környezeti károk elhárításának az állam által kifizetett költsége. A katasztrófa második évfordulóján ökumenikus kápolnát avattak Devecserben. Az LMP szerint a porszennyezés továbbra is gondot jelent.

Hol az állami felelősség a vörösiszap perben?

2012. szeptember 29.

Hírek

A napok óta zajlik a kolontári vörösiszap katasztrófa miatti büntetőper. Bár a vád szerint „a katasztrófához az üzemeltetés, az ellenőrzés, az engedélyezési eljárások és a monitoring rendszer hiányosságai vezettek”, még sincs a gyanúsítottak között egyetlen jelenlegi vagy volt hatósági felelős.