A fenntarthatósági verseny élén az italos kartondoboz – ha újrahasznosítjuk

2021. augusztus 13.

Hírek

Az italos kartondobozok karbonlábnyoma fele akkora, mint a PET palackoké, derült ki a bécsi egyetem kutatásából. A kartondobozok a jövő zöld gazdaságának alapvető elemei is lehetnek, hiszen fenntarthatósági szempontból az üvegekénél előnyösebb az alkalmazásuk. Németországban az újrahasznosítás 78%, nálunk 22 %.

Szelektálásban is lemaradásban

2018. április 28.

Hírek

14 éve oktatják, mégsem fér a magyarok fejébe a szelektálási szabály Továbbra is alacsony az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya, tavaly is csak az szelektált, akinek ez már korábban is fontos volt. A dobogón Tura, Pécs és Paks, a szégyenpadon Miskolc, Berettyóújfalu és Komló.

Budapesten többet, vidéken hatékonyabban szelektálunk

2017. április 6.

Hírek

Jelentős különbségek vannak a magyar városok szelektív hulladékgyűjtési gyakorlatában. 38.000 fát mentenénk meg a kivágástól, ha a veszprémiek hatékonyságával szelektálnánk a tejes és gyümölcsleves kartondobozokat. Államosították a hulladékgazdálkodást – hiányzik a szemléletformálás.

Budapesten készül a világ legnagyobb Italos kartondoboz mozaikja

2016. június 23.

Helyszín: Budapest, VII. kerület Madách Imre tér

Sajtótájékoztatók

BENCE RAJZA ÚJ FEJEZETET NYIT A GUINNESS REKORDOK KÖNYVÉBEN  A világ legnagyobb italos kartondobozból álló mozaikképét készíti el az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, mintegy 3.500 tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz felhasználásával.

A magyarok 46%-a nem szelektálja italos dobozait

2016. április 24.

Hírek

Noha a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a hazai lakosság 96%-a számára elérhető, mégis a magyarok 46%-a semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat. Ráadásul még azok körében is minden harmadik italos kartondoboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot, derült ki az IKSZ által készített, országos reprezentatív felmérésből.

Még Te is lehetsz a szelektálás bajnoka!

2015. október 30.

Hírek

Kovács „Kokó” István, Csernoviczki Éva, Kovács Katalin, Kammerer Zoltán, Kökény Roland, Nagy Tímea és Pars Krisztián is szelektív hulladékgyűjtésre buzdítja a fiatalokat az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés új internetes játékában.

Kicsit lettünk csak szelektívebbek

2015. január 31.

Hírek

Tavaly 23 %-ra nőtt a tejes és gyümölcsleves kartondobozok szelektív gyűjtési aránya Magyarországon az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szerint. Az így gyűjtött és újrahasznosított doboz mennyiség elérte a 2700 tonnát, ami 120 tonnával több, mint egy évvel korábban, de még messze az EU 44 százalékos átlaga.

Ingyenes környezetvédelmi tanórákat tart az IKSZ

2014. szeptember 13.

Hírek

Újrapapírgyártás konyhai robotgéppel, hulladékpiramis, családi ökológiai lábnyom: játékos feladatokkal, tanulhatják meg budapesti iskolások,hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot, italos kartont, viszont az iskolai – óvodai hulladékgyűjtő programok leálltak. Friss: A hulladéktörvény friss módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere.

A greenfo is zöld szemüveges

2014. június 26.

Hírek

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Az IKSZ eddig 2,7 milliárd gazdasági érték létrehozásában működött közre az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével. A szülinapon – a most létrehozott – Zöld Szemüveg-díjat és elismerő oklevelet kapott 10 újságíró.