1500 tonna bálnát vadásztak le a japánok

2019. október 7.

Hírek

Három hónap alatt 223 bálnát ejtett el az a japán halászflotta, ami a napokban tért haza Simonoszeki kikötőjébe. A három hajóból álló flotta volt 31 év után az első kereskedelmi célú vadászflotta Japánban.

Indul az idei japán bálnamészárlás

2019. április 4.

Hírek

Mintegy 80 csukabálnát akar elejteni áprilisban és májusban egy japán bálnavadászflotta a szigetország északnyugati vizein. Íme a “tudományos célú” értelmetlen mészárlás.

Jane Goodall is a japán bálnavadászat ellen

2019. január 26.

Hírek

Környezetvédők, a szórakoztatóipar sztárjai nyílt levélben követelték Abe Sindzo japán kormányfőtől, hogy hazája másítsa meg döntését a kereskedelmi célú bálnavadászat felújításáról, mivel az “egy kegyetlen, ódon tevékenység, amelynek semmi helye a 21. században”.

Japán fokozza a bálnagyilkolást

2018. december 20.

Hírek

Japán kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot, közölték meg nem nevezett kormányzati források csütörtökön Tokióban. A kilépést formálisan a jövő héten jelentik be január 1-jei hatállyal, ami azt jelenti, hogy Japán fél év múlva kezdheti meg a kereskedelmi bálnavadászatot.

Japán újra legalizálná a bálnavadászatot

2018. szeptember 8.

Hírek

Japán azt szeretné, hogy újra lehessen kereskedelmi céllal vadászni a bálnákra. A kezdeményezést a Nemzetközi Bálna Bizottság (IWC) a jövő héten tárgyalja Rióban.

A tiltakozások ellenére 177 bálnát gyilkoltak le a japánok

2018. augusztus 23.

Hírek

A 3 hajóból álló flotta legénysége legutóbbi, 98 napos vadászata során 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ölt le a Csendes-óceán északnyugati részén. A hivatalos indoklás szerint kutatási célú vadászatot végeztek.

Ismét megtorpedózták a bálnarezervátumot

2016. október 25.

Hírek

Idén is kudarcba fulladt a kísérlet arra, hogy 20 millió négyzetkilométeres bálnarezervátumot hozzanak létre az Atlanti-óceán déli részén, miután az erre vonatkozó javaslat nem kapta meg ma a szükséges mennyiségű szavazatot a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak (IWC) a szlovéniai Portorozban zajló közgyűlésén.

A norvégok a legnagyobb bálnagyilkosok

2016. június 13.

Hírek

Állatvédő szervezetek szerint több bálnát ölnek meg évente Norvégiában, mint Japán és Izland vizein együttvéve. A Pro Wildlife, az OceanCare és az Animal Welfare Institute ma közzétett, Frozen in Time című jelentése szerint a norvég állam egy kihalófélben lévő iparágat tart életben.

Bálnavadászatra megy a cunamipénz egy része

2011. december 10.

Hírek

A japán kormány a bálnavadászatra éves szinten elkülönített 6 millió dolláros támogatás mellett idén további 30 millió dollárt szán erre a tevékenységre, utóbbi összeget azonban a márciusi földrengés és szökőár miatt létrehozott kármentesítő alapból különíti el.