Izlandon beindult a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzeme

2021. szeptember 9.

Hírek

A légkör szén-dioxid-koncentrációjának csökkentése kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben, amiben a legújabb jelentések szerint egyelőre vesztésre állunk. A svájci Climeworks által épített Orca ugyan nem fogja egy csapásra megoldani ezt a problémát, de a technológiának hosszú távon egyre fontosabb szerep juthat a klímacélok elérésében.

Világörökség listán az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park is

2019. július 7.

Hírek

Izlandon ez a harmadik világörökségi helyszín, a Surtsey szigete és a Þingvellir Nemzeti Park után. Az UNESCO Világörökségi Bizottsága Bakuban most folyó konferenciáján július 6-án délelőtt fogadta el a park jelölését.

Beindul az izlandi bálnamészárlás

2018. április 17.

Hírek

Két év szünet után idén nyáron újra vadásznak közönséges barázdásbálnára Izlandon. Az északi szigetország egyetlen, barázdásbálnára is vadászó halászati vállalata, a Hvalur Hf közölte, hogy a második legnagyobb bálnafaj 191 példányának elejtésére kapott engedélyt, beleértve az elmúlt két évről megmaradt kvótákat is.

Új halfajok Izland melegedő vizeiben

2017. szeptember 22.

Hírek

Harmincegy új halfajt észleltek az Izland környéki vizekben 1996 óta, mivel az Atlanti-óceán vizének melegedése nyomán a halak északabbra vándorolnak.

A jegesmedvéket lelövik, ugye?

2016. szeptember 17.

Hírek

Egy orvosprofesszor a Fréttablaðið című lapba írt felháborodott cikket arról, mennyire helytelen az az izlandi gyakorlat, hogy a szigeten kérdés nélkül, azonnal lelövik a partot ért jegesmedvéket.

Pályázati felhívás Izlandi tanulmányútra

2015. március 2.

Hírek

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány 14 hónapos programot valósít meg Természetvédelmi tréningek a zöld civil szektor önmegerősítésére európai jó gyakorlatok alapján címmel. E pályázat keretében lehet most 6 izlandi továbbképzési helyet megpályázni természetvédőknek. A beadási határidő március 9. hétfő 24:00!

Izlandi vulkánenergia tengeri kábelen

2012. április 15.

Hírek

Nagy-Britannia rövidesen nagyszabású energiaellátási megállapodásról kezd tárgyalásokat Izlanddal, az egyezmény keretében az ottani vulkánokból juttatnának geotermikus energiát a brit szigetországba.

Izland – A végletek földje

Kiadványok

Aki eljut Izlandra, annak azt tanácsolom: merítkezzen meg az örök vadonban. Talán madarak dalában, talán csermely csörgedezésében, talán zuhatag morajában, de az is lehet, hogy a vadon csöndjében hallja majd meg a természet szívdobbanásait. Aki pedig maga nem juthat el oda, Orsolya és Erlend Haarberg fotóiból, képekbe foglalt, örökkévalóvá tett pillanataiból ismerheti meg Izland végső… Tovább »

Izland, a végletek földje c. könyv filmvetítéssel egybekötött bemutatója

2011. november 11.

Helyszín: Budapest, Nyugati tér 7

Sajtótájékoztatók

A National Geographic Könyvek Izland, a végletek földje című magyar  és angol nyelvű kiadványainak filmvetítéssel egybekötött bemutatójára Haarberg Orsolya és Erlend Haarberg természetfotósokkal és a kötet szerzőjével, Unnur Jökulsdóttir izlandi írónővel a kötet fordítója, ifj. Vitray Tamás beszélget.