Fizessen a jövő nemzedék?

2017. november 08.

Helyszín: Budapest, V. kerület, Nádor utca 22

Sajtótájékoztatók

Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója átfogó jogszabály megalkotása illetve módosítására irányuló kezdeményezéssel kíván élni a jogalkotó felé a környezeti felelősséggel kapcsolatosan, különösen három területre összpontosítva. Javaslatai egyrészt a kármentesítésre rendelkezésre álló költségvetési eszközök forrásai bővítését, másrészt a környezetvédelmi célú biztosítékadási kötelezettségét, végül a felszámolási eljárásban érvényesülő jogszabályi garanciákat érintenék.

Szabályozott kútfúrást! Ne szennyezzük el unokáink vizeit!

2017. május 24.

Hírek

A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula javasolja és kéri a kormányt, hogy a kiemelt alkotmányos védelmet élvező felszín alatti vízkészletekkel való, a jelen és a jövő nemzedékek vízigényeit is kielégítő fenntartható gazdálkodás feltételeinek megteremtése érdekében vonja vissza a házi vízigény kielégítésére szánt kutak létesítéséről benyújtott törvénymódosító javaslatát.

A jövő nemzedékek szószólója az Európai Bíróság elé vinné a CETA-t

2016. október 4.

Hírek

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, valamit a civil szervezetek is azt szorgalmazták egy mai konferencián, hogy Magyarország ne írja alá az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Az ombudsmanhelyettes emellett kérte a kormányt, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a szerződés jogi vizsgálata érdekében.

Az ombudsmanhelyettes is aggódik a földikutyákért

2015. szeptember 27.

Hírek

A Kárpát-medencében őshonos délvidéki földikutya populációért aggódik Szabó Marcell. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes tudományos rezervátumot alakítana ki és hungarikummá nyilvánítaná a fajt, melyet most a határon épített kerítés veszélyeztet.

Fenntartható jövő nemzetközi konferencia a Parlamentben

2014. április 24.

Helyszín: Parlament

Sajtótájékoztatók

A világ vezető elméleti és gyakorlati szakemberei április 24-26. között magyar kezdeményezésre, eddig példa nélküli konferencián Budapesten vitatják meg, milyen intézményi megoldásokat javasolnak annak érdekében, hogy a következő generációknak is jusson a számukra szükséges erőforrásokból.

Kerekasztal-beszélgetés a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiáról

2013. április 23.

Helyszín: 1051 Bp., Nádor u. 22

Sajtótájékoztatók

Az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége az Alapvető Jogok Biztosának hivatalában (1051 Bp., Nádor u. 22.) 2013. április 23-án 11.00 órától kerekasztal-beszélgetést tart a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításának helyzetéről és feladatairól, a biológiai sokféleség megőrzéséről.

Roncsország leszünk?

2012. szeptember 4.

Hírek

Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is.

Éppen elég nagytőkés csoportot haragítottunk magunkra

2012. március 10.

Hírek

Fülöp Sándor tavaly év végéig a jövő nemzedékek országgyűlési biztosaként, január 1-től az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hasonló funkciójú ombudsman-helyetteseként folytatja munkáját. Tavaly ősszel, az új alkotmány születésekor nyilatkozataiban többször éreztette, hogy jelentősen csorbulni fog a természet- és környezetvédelem ügye ezzel az intézményi átrendeződéssel. Akkor negyven-, most négyfős irodát vezet. A helyzet sokat elárul.

Világszerte példakép volt a magyar zöld ombudsman

2012. február 15.

Hírek

Miként látja a jövő nemzedékek képviseletének esélyeit a témával foglalkozó egyik legtekintélyesebb nemzetközi intézmény, a Világ Jövője Tanács? Miért vélik úgy, hogy ezeknek az ombudsmanoknak fontos szerepe van a fenntartható fejlődésben? Hogyan segíti a magyar ombudsman példája a Tanács munkáját? Catherine Pearce kampányigazgató válaszol.

Általános jólét és zöldkönyvelés

2012. február 13.

Hírek

A természeti erőforrások és a környezetben okozott károk értékének számszerűsítésére szólítja fel a világot Nagy-Britannia. A kormány által felállított Természeti Tőke Bizottság – a bruttó hazai termék (GDP) mintájára – a levegőminőség, az ivóvíz, a vadvilág és az egyéb természeti erőforrások tekintetében vizsgálja és méri a lakosság jólétét.