Aggódik a nemzeti parki természetvédelemért a jövő nemzedékek szószólója

2023. május 9.

Hírek

Az elmúlt években sorra látogatta meg a hazai parkokat Dr. Bándi Gyula. Személyes tapasztalatai, és a stábja többhavi munkájának eredménye a “nemzet közös örökségébe tartozó értékek nemzeti park igazgatóságok által történő megőrzéséről” készített alapjogi összefoglaló, melyet most publikáltak.

Bándi Gyula újabb 6 évig marad szószóló

2022. december 8.

Hírek

A Parlament a tegnapi napon ismételten Dr. Bándi Gyulát választotta meg az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesévé. Bándi Gyula a Magyar Tudományos Akadémia doktora, korábban az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke volt, 2017 óta ombudsmanhelyettes.

Az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésének jogrendszerbe való beépítését segítő javaslatot adott ki a jövő nemzedékek szószólója

2022. december 7.

Hírek

Az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésének jogrendszerbe való beépítését segítő javaslatot adott ki a szószóló, mely az utóbbi két évben e témában megrendezésre kerülő 3 alkalmas konferenciasorozat, magas szintű tudományos és szakmai egyeztetések összegzéseként, az Alaptörvényből és vonatkozó stratégiákból, jogszabályokból fakadó alapjogi keretek elemzése alapján született.

Szószóló a helyi védett természeti területekről

2022. június 2.

Hírek

A jövő nemzedékek szószólója június 1-én elvi állásfoglalást adott ki a helyi védett természeti területekkel kapcsolatosan, amelyben áttekintette és összegezte a helyi védelem alatt álló területekkel, értékekkel kapcsolatos előírásokat és Magyarország Alaptörvényéből eredő alapjogi kereteket.

A Jövő nemzedékek szószólója a szilveszteri tűzijátékok használatának veszélyeiről

2022. január 17.

Hírek

Az egészséges környezethez való joggal összefüggésben a szószóló felhívja a társadalom, különösen az ünneplő közösségek, valamint a jogalkotók figyelmét arra, hogy a szilveszter alkalmával használatos pirotechnikai eszközök szükségtelen károkat okozhatnak környezetünkben és egészségünkben, melyek a szabályozás módosításával és ünneplési szokásaink újragondolásával a jövőben elkerülhetők lehetnének.

A tiszta levegőhöz való jog védelme a veszélyhelyzet idején

2020. április 5.

Hírek

A Jövő Nemzedékek Szószólójának figyelemfelhívása: az új koronavírus által előidézett világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején különösen fontos, hogy a jogszabályi elvárásoktól függetlenül is hozzájáruljunk a tiszta levegő, ezáltal a környezetünkben élők védelméhez.