A hajózás is közrejátszhat a kagylók fertőző rákjának terjedésében

2019. november 17.

Hírek

Az óceánokat átszelő hajókon megtelepedő kagylók révén az emberi tevékenységek “akaratlanul is közrejátszhatnak” a kagylókat érintő fertőző ráktípus világszerte való terjedésében – derült ki egy új tanulmányból, amelyet az eLife című tudományos lap közölt.

Tengeri tumorsejtek támadják a kagylókat

2015. április 11.

Hírek

A tengerben terjednek a kagylókat megbetegítő tumorsejtek – erre a következtetésekre jutottak a Columbia Egyetem kutatói, akik a puhatestűek kolóniáit Észak-Amerika keleti partvidékén évtizedek óta tizedelő leukémiás megbetegedés okait vizsgálták.

Élve esnek szét a tengeri csillagok

2014. február 5.

Hírek

Folyamatosan pusztulnak a tengeri csillagok a Csendes-óceán észak-amerikai partvidékén. A tömeges pusztulás tényénél is ijesztőbb az, hogy a kutatóknak fogalma sincs, miért felpuhulva, darabokra hullva pusztulnak el- írta az index.

Fukusima környékén kihalt egy kagyló

2013. április 3.

Hírek

Szinte teljesen eltűnt a tengerből egy kagylófaj a 2011-ben balesetet szenvedett és a környező vizeket azóta is radioaktív anyagokkal szennyező Fukusima-1 atomerőmű közelében lévő 30 kilométeres partszakaszon japán kutatók közlése szerint.

Agresszív lazacok algaméregtől

2012. július 9.

Hírek

Gyakrabban válnak agresszívvá azok a lazacok, amelyek bizonyos algák által termelt mérgekkel érintkeznek, sőt úszásuk is eltér a normálistól: elvesztik egyensúlyérzéküket vagy céltalanul bolyonganak – derítette ki egy norvég kutató. Az algamérgek az emberre is káros hatással lehetnek, például ha olyan kagylót fogyasztunk, amelyben felgyűltek.