Megtorpant a Fairtrade térnyerése Magyarországon az elmúlt két évben, de már érzékelhető a trend megfordulása. A méltányos kereskedelem piacát a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) méri Magyarországon, most készültek el a legutóbbi, 2022-es évre vonatkozó mérések.
kakaó
Brüsszel hadüzenete az erdőirtásnak bizonyos termékek import tiltása
Megtiltaná az Európai Unió azoknak a termékeknek az importját, amelyek erdőirtással nyert területekről származnak. A tegnap bemutatott javaslat céja, hogy a közösség vásárlóerejét felhasználva gyakoroljon nyomást az érintett cégekre, így előmozdítva a fenntarthatóság ügyét.
Kihalnak az elefántcsontparti elefántok
Kihalófélben vannak az elefántok, a nyugat-afrikai ország Elefántcsontpart emblematikus állatai. A helyi vízügyi és erdészeti minisztérium közlése szerint három évtized alatt kevesebb, mint felére, 1100-ról 500 körülire csökkent az Elefántcsontparton élő elefántok száma az erdőirtások és a vadorzás együttes hatására.
Mekkora lábon él a húsvéti csokinyúl?
A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.
Te is piszkos kakaót eszel?
A világ kakaótermésének közel háromnegyedét adó Nyugat-Afrikában eltűnnek az őserdők, az ültetvényeken virágzik a gyerekmunka. De a csoki iránti kereslet nő.
A csokinyúlon túl. Mit rejt a csomagolás?
Tavaly több mint 700 tonna húsvéti csokoládéfigurát vásároltunk. Húsvét előtt a Magyar Természetvédők Szövetsége megvizsgálta a nagyobb áruházláncok polcait, hogy milyen csokinyuszik várják majd a locsolókat idén. Sajnos a vásárolt 14 csokinyúl közül mindössze 4 rendelkezett olyan tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy a termék előállítása során valamilyen ökológiai vagy szociális szempontot figyelembe vettek.
Kinek a legédesebb a csokoládé?
Az általunk elfogyasztott ételek és italok előállítása és értékesítése világszerte milliárdos hasznot hoz. Az élelem termelője vagy gyártója teljesen elszakadt mára a fogyasztótól. A piacot a nagyobb mennyiségben termelő vállalatok és az üzletláncok tartják ellenőrzésük alatt, és ők kapják a bevételek legnagyobb részét. Nincs ez másként a csokoládé esetében sem.
A kakaó keserű oldala
Európában és Észak-Amerikában az egy főre jutó csokoládéfogyasztás átlagosan 5,2 kg évente. Míg a csokoládé népszerűsége egyre nő világszerte, addig viszonylag kevés figyelmet fordítunk arra, hogy a csokoládéhoz felhasznált kakaót milyen körülmények között termesztik és állítják elő.
Lassan a kakaót is eltűnteti az amazóniai erdőirtás
Ha a jelenlegi ütemben folytatódik tovább az erdőirtás az Amazonas-medencében, a 15 ezer ismert fafaj fele tűnhet el rövid időn belül. Annyi lehet az igazi kakaónak?
Luxuscikk lehet a csokoládé
Emelkedik a csokoládé ára, sőt újra luxuscikké válhat a klímaváltozás következtében – állapították meg a ghánai kakaóültetvények jövőjét is elemző tanulmány szerzői.