Lopott kaktuszok a körözési listán

2019. február 23.

Hírek

A dísznövényként árult kaktuszok 85 %-a lopott, egyes fajokból pedig már csak feleannyi él a természetben, mint 15 éve. A szakma sajátos „növényvakságban” szenved, pedig a tolvajok itt is komplett fajokat, sőt, adott esetben ökoszisztémákat veszélyeztetnek. Természetvédők chippel védik a kaktuszokat.

Az Andok kaktuszai az őszi kaktuszkiállításon

2018. szeptember 07. - 2018. szeptember 09.

Helyszín: ELTE Füvészkert

Programok

Az Andok völgyeit benépesítő, ritkán látható oszlop- és gömbkaktuszok számos fajtája is megtekinthető lesz a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének őszi kiállításán szeptember 7. és 9. között az ELTE Füvészkertben. A szervezők közleménye szerint az Andok hegycsúcsai és völgyei adnak otthont többek közt az egzotikus külsejű oszlopkaktuszoknak, amelyek a bennszülöttek számára élelmet, vizet és építőanyagot is… Tovább »

Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben (2018 tavasz)

2018. május 18. - 2018. május 20.

Helyszín: ELTE Füvészkert

Programok

Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben a  Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete és Egyetemi Bonsai Club szervezésében. ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés utca – Korányi S. u. sarok. Részletes programok az esemény FB oldalán >>>  

Globális megmentő lehet a szúrós favorit

2017. december 12.

Hírek

A világ csökkenő vízkészlete miatt a kaktusz válhat a 21. század egyik legfontosabb haszonnövényévé. Táplálék, takarmány és vízraktározó egyben.

Végveszélyben a kaktuszok harmada

2015. október 7.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség bejelentése szerint kihalás fenyegeti a kaktuszfajok mintegy 30 százalékát, több mint 500 fajt. Az ember ellen nem véd a tüske.

Kaktusz ünnep Mánfai Gyula emlékének szentelve

2014. szeptember 05. - 2014. szeptember 07.

Helyszín: ELTE – Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Programok

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete (MKOE) idén szeptemberben is megrendezi kaktusz kiállítását és vásárát Budapesten, a Füvészkertben. Sok olyan növényt is láthatunk majd, ami nem kaktusz, de ugyanolyan szárazság tűrő, és sivatagi vagy fél-sivatagi körülmények között él. A látogatók találkozhatnak Afrikában élő kavics növényekkel vagy Afrikában élő palack törzsű növényekkel, melyeknek csodálatosan szép, színpompás virágaik… Tovább »

Füvészkerti kaktuszkiállítás és vásár

2014. május 16. - 2014. május 18.

Helyszín: ELTE – Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Programok

Az ELTE Füvészkert együttműködésével, idén tavasszal is megrendezi a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete (MKOE) rendszeres füvészkerti kaktuszkiállítását május 16-18. között. A nagy hagyományú, évente megrendezésre kerülő tavaszi Kaktuszkiállítás és Vásár e szúrós, de csodálatos tövisekkel, és színes virágokkal gyönyörködtető növények kedvelőinek, gyűjtőinek talán az egyik legfontosabb eseménye, legrangosabb szakmai találkozóhelye. A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik… Tovább »

Virágzó Dél-Amerika Országos Kaktusz Kiállítás, Libnár Antal és Pintér Péter emlékkiállítás

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 08.

Helyszín: ELTE – Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Programok

A Magyar Kaktusz Gyűjtők Országos Egyesületének rendezésében őszi Országos Kaktusz Kiállításra kerül sor a budapesti Füvészkertben, ahol tagjaink bemutatják féltve őrzött gyűjteményeik legszebb darabjait. Mottónk a „ Virágzó Dél-Amerika” mely egy földrész változatos klímával,domborzattal és egzotikus növényekkel. A kontinensen végig nyúló Andok melynek lábánál esőerdő, fentebb köderdő majd a sivatagi és végül a magashegyi zóna… Tovább »

Lecsaptak a fóti illegális kaktusztelepre

2013. augusztus 18.

Hírek

Összehangolt ellenőrzést tartott az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) az illetékes felügyelőségekkel közösen, az ellenőrzések eredményeként a hatóság három esetben azonnali hatállyal megtiltotta, egy alkalommal pedig megakadályozta a jogsértő, illetve környezetszennyező tevékenységet.