Kinek a bőség, kinek az egyszerűség – hogy ne féljünk többé a nemnövekedéstől

2021. november 28.

Hírek

A világgazdaság fellendülése megnyugtatta a médiát, a befektetőket és a döntéshozókat. De vajon biztosítható-e hosszú távon az emberiség jövője, ha újra visszatérünk a tegnapi gazdasági növekedéshez? Azok közül, akik elutasítják ezt a modellt, néhányan a nemnövekedés mellett érvelnek. Javaslatokat tesznek a környezeti, társadalmi és demokratikus kihívások új megközelítésére globális szinten.

Felelős vállalatok: a nagy átverés

2021. augusztus 11.

Hírek

Újra és újra felvetik, hogy úgy kellene kiképezni a farkast, hogy juhászkutyaként viselkedjen. A rendszeres kudarcok ellenére az elképzelést új, hatékonyabb módszerek bevetésével élesztik fel újra és újra… Így született meg „a vállalati küldetés” ötlete, állítólag azért, hogy lecsillapítsák a munkahelyi ellentéteket, és egyesítsék a részvényeseket, a vezetőket és az alkalmazottakat a társadalmi béke égisze… Tovább »

Haladjunk az ökológiai tervezés irányába

2020. június 15.

Hírek

A kapitalizmus működésének felismerése nem a legkisebb érdeme volt Martin Luther Kingnek. A lényege, mondta, hogy a gazdagoknak ez maga a szocializmus, miközben a szegényekre marad a szabad vállalkozás.

Felejtsük el az “aki nem dolgozik, ne is egyék” elvet

2020. április 27.

Hírek

Megúszhattuk volna válság nélkül az átállást egy tudatosabb életmódra, mondta a HVG-nek Köves Alexandra ökológiai közgazdász, most viszont a recesszió kényszerítheti ezt ki. Az biztos, hogy az értékek új értelmezést nyerhetnek, és ez sok mindent megváltoztathat.

Fordulat 25. szám Klímaváltozás és kapitalizmus

Kiadványok

A Fordulat társadalomelméleti folyóirat a Társadalomelméleti Kollégium lapja. Évente kétszer jelenik meg, a számok egy-egy témát járnak körül fordítások és eredeti tanulmányok segítségével. Legutóbbi számaink középpontjában olyan témák álltak, mint a populizmus, vagy a rendszerváltás. Régebbi számaink összes cikke elérhető a honlapon, friss infókért és érdekes cikkekért pedig a Facebook-oldalunkat érdemes követni. A folyóiratra elő… Tovább »

A tőkés társadalmi rend kicsinálja a bolygót

2018. október 3.

Hírek

Még ha náddal tapasztott sárkunyhóban lakott is valaki egy félreeső erdő mélyén az elmúlt néhány évben, minden bizonnyal akkor is hallott már a globális klímaváltozásról. Változatos, ijesztő és érdekes jelenségek összessége, melyek az éghajlat globálisan olyan súlyos szintű megváltozásával járnak együtt, aminek nyomán kénytelenek leszünk radikálisan változtatni az életmódunkon – már ha lesz rá módunk.

A villanykörte összeesküvés

2012. április 8.

Hírek

A villanykörte a Livermore-i tűzoltóállomáson 1901 óta folyamatosan ég. Hogy akkor neked miért kell két évente izzót cserélni? Ebből a filmből erre is választ kapsz.