Amikor a kormányhivatal asszisztál a természetpusztításhoz

2023. augusztus 15.

Hírek

A bordányi kékperjés láprétet is kinyírja a fideszes pályázati mutyi? EU-s támogatással a kiszáradóban levő homokhátságban, a Duna-Tisza-köze déli részén a talajvizet értelmetlen NER közeli beruházásokkal tüntetik el. Ritka védett növények, ex lege védett láp elpusztítása jogsértéssel, állami asszisztálással. Podcastunk már a youtubon is elérhető.

A nagy vízrablás: aszályosítás uniós mutyipályázatokkal a Homokhátságon. Újabb hungarikum a „homokdomb töltés – gát korona sétány”

2023. május 13.

Hírek

Szegedtől ÉNY-ra 20 km-re fekszik Zsombó, ettől picit nyugatra Bordány nagyközség Csongrád-Csanád vármegyében, a Mórahalmi járásban. A mai podcast e két kistelepülésről és egyfajta hungarikumról szól, arról, hogy hogyan lehet 200 milliós eu-s támogatással a kiszáradóban levő homokhátságban, a Duna-Tisza-köze déli részén a talajvizet értelmetlen beruházásokkal mihamarabb eltüntetni, az ott élő védett növényekkel egyetemben.

Aszály? Avagy mi történik a Kárpát-medence legnagyobb tavával?

2022. augusztus 19.

Hírek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a területi igazgatóságai az Alföldön nagyobb pusztítást végeztek, mint a Tatárjárás és a törökök, a Szovjet hadsereg, vagy a Fidesz együtt! Évtizedes elhibázott szemlélet: 1,3 %-nyi területért sivataggá tesszük a 98,7%-ot?

Védett növényeket dózerolnak Zsombón

2021. augusztus 10.

Hírek

Munkagépek dübörgésére riadtak fel Zsombón augusztus 7-én reggel, buldózerek, markolók és láncfűrészek zaja verte fel a Szegedtől északnyugatra fekvő nagyközség lakóit. Az egyik helybeli, Kármán Balázs elmondása szerint egy záportározó tó kialakítása kezdődött el egy olyan területen, ahol az eddigi felmérések szerint 170 millió forint eszmei értékű védett növény található.

Megmenekült a reptértől a „ 20 milliárdos csoda kosboros” Nagy Bara

2021. június 9.

Hírek

A botanikusok legnagyobb meglepetésére, eddig ismeretlen és elképzelhetetlen mennyiségű (összesen 20 milliárd forintnyi) kosbor állományt fedeztek fel helyi természetvédők a Szegedtől északnyugatra fekvő Zsombó nagyközség határában 2021 tavaszán – nyár elején.

Robbantott a szegedi természetfotós

2015. április 28.

Hírek

A magyar UniqBall gömbfejet választották a legjobb fotográfiai kiegészítőnek a Fotótechnikai Lapok Világszövetsége (TIPA) 2015-ös dubaji kongresszusán. A gyártás Kármán Balázs és Novák László természetfotós elképzelésén alapul. Magyar sikerre a TIPA 25 éves történetében még nem volt példa. Interjú Kármán Balázs szegedi természetfotóssal.