Milyen változásokat okozhat a globális felmelegedés a Kárpát-medencében?

2021. március 24.

Hírek

A globális felmelegedés miatt a korábban is jó vízellátottságú területek egyre nedvesebbé, a vízhiányos területek pedig egyre szárazabbá válnak – mondta Bozó László, az MTA Víztudományi Program Irányító Testületében is szerepet vállaló akadémikus, aki arról is mesélt, hogy Magyarországot miként érintheti a globális felmelegedés, mire készülhetünk.

Sikeresen zárt a szalakótavédelmi Life progran

2020. szeptember 14.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) konzorciumvezetőként irányította a két országot érintő, hat éven át futó „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében”c. projektet, melynek fő célja a Kárpát-medence szalakóta populációjának megerősítése és hosszú távú fenntartható védelmének megalapozása volt.

Kárpáti tavak segíthetnek a klímaváltozás megértésében

2020. január 4.

Hírek

A Kárpátok hegyi tavainak ősi iszaprétegeit vizsgálják az ELTE kutatói, hogy választ kapjanak arra, miként jelzi a különböző klímaciklusok váltakozását az egykor élt fajok száma és változatossága, valamint következtetéseket próbálnak levonni arra vonatkozóan, hogy az emberi tevékenység miként borítja fel a természetes folyamatokat.

Kárpáti Erdeink Kutatása

2017. március 13.

Helyszín: Visegrád, Rév u. 15

Sajtótájékoztatók

A WWF Magyarország ezúton meghívja Önt és kedves kollégáit az "Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban" című projekt szakmai záró konferenciájára. Az eseményen a projektben résztvevő kutatók átfogó képet adnak a Börzsöny, a Mátra, és Aggteleki Karszt területén megvalósult erdőállapot felmérésekről, illetve részletesen bemutatják a legfontosabb kutatási eredményeket.

XI. Aktuális flóra- és vegetációkutatás a Kárpát-medencében nemzetközi konferencia

2016. február 12. - 2016. február 14.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest, Ludovika tér 2.

Programok

Folytatva a konferenciasorozat hagyományait a rendezvényre télen, a vegetációs időszakon kívül, hétvégén kerül sor. A konferenciával szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a Kárpát-medencében tevékenykedő botanikusokat, a legtágabban értelmezett botanikával is kapcsolatba kerülő kutatókat, érdeklődőket, emellett küldetésünknek tekintjük a magyar szaknyelv ápolását és művelését is. E kettős célt szem előtt tartva a konferencia nyelve angol és magyar.… Tovább »

Integrált sérülékenységvizsgálat a Kárpátok térségében

2013. november 12.

Hírek

Az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatósága elfogadta annak a több éves nemzetközi kutatási projektnek az újabb megállapításait, amely az éghajlatváltozás jelenségét vizsgálja a Kárpátok térségében – közölte a CarpathCC projekt irányító testülete.

Megújult a Kárpát-medencei fajok képgyűjteménye

2013. március 21.

Hírek

Nem hungarikum, pedig akár az is lehetne az 5 év után kibővült tartalommal jelentkező Kárpát-medence fajait bemutató képgyűjtemény, mely a szakembereknek, laikusoknak, diákoknak, és a természetszeretőknek is hasznos információkkal szolgál.

Kárpát-régió klímaváltozási projekt szakmai találkozója

2013. január 24.

Helyszín: Egerszalók

Sajtótájékoztatók

A Carpath Climate Change Framework Project, az Európai Unió, magyar szakemberek vezetésével elindult, a Kárpát-régiót érintő nagyszabású klímaváltozási projektje újabb mérföldkövéhez érkezett.

Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében IX. nemzetközi konferencia

2012. február 24. - 2012. február 26.

Helyszín: Szent István Egyetem Gödöllő, Páter K. u. 1.

Programok

A Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, Növénytani és Ökofiziológiai Intézete nevében szeretettel meghívunk minden érdeklődőt az Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében IX. nemzetközi konferenciára, amelyet 2012. február 24.- 26. között a Szent István Egyetem gödöllői campusán rendezünk meg. A konferencia fényét emeli, hogy a rendezés idején kereken 60 éve lesz, hogy Intézetünk… Tovább »