Az ukrajnai háború és a globális felmelegedés

2024. június 13.

Hírek

Százezrek vesztették életüket vagy szenvedtek életre szóló sebesüléseket az Ukrajna ellen már több mint két éve tartó orosz invázió során, ám most egy elemzés azt is megerősítette, hogy a véres konfliktus érezhetően felgyorsítja a globális klímaváltozást.

Fukusima ítélet: az érintettek hoppon maradtak

2022. augusztus 2.

Hírek

Az Ethecon bírálja a botrányos júniusi és júliusi fukusimai ítéleteket. Az érintetteket megfelelően kell kompenzálni, nem pedig a felelős TEPCO  csoport tulajdonosait. A bíróság 900-szor annyit ítélt meg a részvényeseknek, mint a tényleges károsultaknak, pl. a pajzsmirigyrákkal vagy más betegségekkel küzdő helyieknek.

A gyilkos Bayer/ Monsanto vonakodik kifizetni a kártérítést

2018. november 2.

Hírek

Az egyszer már megítélt 289 millió dollár (81,7 milliárd forint) helyett belement volna egy 78 millió dolláros (22 milliárd forint) kártérítésbe az a rákos beteg, aki a génmanipulált vetőmagokat is gyártó Monsanto vegyipari céget tette felelőssé a betegségéért. A Monsanto új tulajdonosa, a Bayer ennek ellenére megint fellebbez az ügyben.

Titkolja a kormány, hogy mekkora kártérítést kell fizetni, ha mégsem épül meg Paks II.

2018. február 7.

Hírek

Az Átlátszó.hu portálhoz eljutott hivatalos dokumentumok szerint hiába oldotta fel a bővítéssel kapcsolatos megállapodások egy részét a kormány, több fejezet még mindig korlátozott terjesztésűnek minősül – így csak az férhet hozzá az adatokhoz, aki erre külön engedélyt kapott Süli Jánostól. A tárca nélküli miniszter egyelőre a szerződés nem titkos részeit sem adta ki a portálnak… Tovább »

Fukusima: ami a híradásokból itthon kimaradt

2017. október 22.

Hírek

Miközben az jelentős médiafigyelmet generált idehaza, hogy a csernobili atomerőmű-torzó körül napelemes erőművet telepítenének az ukránok – igaz, ezt a tervet Kijev már másodszor süti el –, két fontos, Fukusimával kapcsolatos hír is elsikkadt az elmúlt héten. Ezt a hiányosságot pótolja most Perger András.

70 milliót ad a kormány a vörösiszap-károsultaknak

2017. július 2.

Hírek

Döntött a kormány a vörösiszap-károsult emberek jogerős vagyoni kárának megtérítéséről, amelynek összege mintegy 70 millió forint – jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Devecserben. LMP: a kormány megalázóan keveset ad a károsultaknak.

Perel a leukémiás fukusimai munkás

2017. február 3.

Hírek

Egy japán munkás beperelte a fukusimai atomerőművet üzemeltető japán TEPCO céget, mivel fél évet dolgozott hegesztőként a nukleáris katasztrófa utáni helyreállítási munkálatokon, s most leukémiában szenved. A Fukusima 1 nukleáris létesítmény három reaktorblokkja a 2011. március 11-i, 9-es erősségű földrengés és cunami nyomán leolvadt, a sugárzás miatt több százezer embert evakuálni kellett, s zömük azóta… Tovább »

Óvatosan az orosz medvével

2016. december 18.

Hírek

Az Orbán kormány nem tanult a történelemből. Mindenki jól gondolja meg, amikor atomerőművet rendel áfonyával, jól átsütve. A bolgár devizatartalék három százalékát utalták át a Roszatom orosz atomerőműépítő cégnek.