Svájcban megtiltanák a mesterséges kártevőirtó szerek használatát

2021. június 8.

Hírek

Bhután kivételével a világ összes országában engedélyezik a mesterséges kártevőírtók használatát. Svájcban egy népi kezdeményezés aláírói azonban azt szeretnék, hogy tiltsák be ezek használatát, és hogy ne is engedjenek be az országba olyan mezőgazdasági termékeket, amelyeket ilyen anyagokkal kezeltek.

Irtsd az atkát ahol éred, ezzel is a méhet véded!

2019. március 22.

Hírek

Egyre többet beszélünk a méheket veszélyeztető környezeti tényezőkről, főleg a peszticidekről és az éghajlati változásokról, melyek hatására már-már a kihalás fenyegeti ezeket a nélkülözhetetlen rovarokat. Van azonban egy „belső” ellenségük is, amely ellen nemsokára vegyszerek helyett már környezetbarát módszerrel harcolhatunk.

Ha május, akkor cserebogár

2017. május 7.

Hírek

Pár napon belül, a talaj melegedésével megindulhatnak a cserebogarak. Az idén nagy rajzás lesz, most a VI. számú nagy törzs megjelenése várható, amely a legkiterjedtebb területen rajzó hazai cserebogártörzs – írta a Szabadföld.

A fagy jótékony hatása

2017. január 18.

Hírek

A hideg és a téli fagyok nemcsak kárt okozhatnak a mezőgazdaságban, jótékony hatásuk is lehet, például elpusztítják az elszaporodott kártevőket.

Farokbemutató verseny a nagy ürgeháborúban

2017. január 14.

Hírek

Miközben 1918 tavaszán az amerikai katonák átestek az első világháború franciaországi frontján a tűzkeresztségen, az Egyesült Államok egy másik nyugati frontot is nyitott Kaliforniában, ahol – elsősorban gyerekkatonák bevetésével – közel hasonló hevességű harcok zajlottak. Az ellenség viszont a német katonák helyett egy a mókusfélék családjába tartozó rágcsáló, a kaliforniai ürge volt.

Úszó bombák: kártevőkkel és betegségekkel megrakott tengeri konténerek

2016. augusztus 22.

Hírek

Egy-egy olajszennyezést mindig kiemelt médiafigyelem kísér, miközben a természeti „szennyezések” komoly és főleg hosszú távú veszélyt jelentenek – és mégsem foglalkozunk velük. Egy egzotikus gomba több milliárd gesztenyefa pusztulását okozta az amerikai kontinensen a 20. század elején, jelentősen átformálva a tájat és az ökoszisztémát. Ma világszerte évente 527 millió tengeri konténerszállítás történik.

Eltűnhetnek Európa kőrisfái

2016. március 24.

Hírek

Brit tudósok szerint a smaragd kőrisrontó nevű bogár miatt a kontinens teljes kőrisállománya elpusztulhat.

160 000 patkányt ölt a király

2015. október 8.

Hírek

Egy év alatt 161 220 patkányt pusztított el egy bangladesi földműves, akit ennek elismeréseképpen a patkányfogók királyává nyilvánítottak. A mezőgazdasági minisztérium becslése szerint évente 2 millió tonna élelmiszert falnak fel patkányok a dél-ázsiai országban.

Ismét mezei pocok invázió jöhet

2015. március 6.

Hírek

2014-ben az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezei pocok gradációja alakult ki Magyarországon. Az ország több megyéjét is érintő rendkívüli helyzetben régóta nem látott mértékű fertőzöttség, súlyos kártétel következett be. A tavalyihoz hasonló, kedvező környezeti feltételek esetén idén is komoly kockázatot jelenthetnek a rágcsálók, így ajánlatos időben felkészülni a hatékony védekezésre, a kármegelőzésre.

Délről jött a boróka gyilkosa

2014. szeptember 11.

Hírek

Új ellenség a láthatáron. Csodaszép, villámgyors, falánk, és még a törvény is védi. Ő hozza el boróka sövényeink végzetét?