Kerecsensólyom helyzetkép

2022. január 1.

Hírek

Magyarországon rendezték meg a nemzetközi kerecsensólyom-védelmi konferenciát. Az eurázsiai elterjedésű kerecsensólyom a világ második legnagyobb sólyomfaja az északi sólyom után. Ázsiában a sztyeppék, Európában a helyükön kialakított mezőgazdasági területek jellemző faja. Gyorsasága, ereje és szépsége miatt a legendák, mondák madara.

Kitüntették Szitta Tamást, a legendás természetvédőt

2020. október 24.

Hírek

Szitta Tamás, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Élővilágvédelmi Osztályának nyugalmazott osztályvezetője az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapja, ‘Október 23.’ alkalmából az Életfa Emlékplakett Bronz Fokozatát kapta Dr. Nagy István Agrárminisztertől. Kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk!

Pénz helyett védett, ritka állatokat lopnak a bűnbandák

2018. június 28.

Hírek

Meglepő következménnyel jár a készpénzforgalom világszerte tapasztalható visszaszorulása: felpörgött az állatok illegális piaca. Egyre több és több védett vagy különleges állatot gyűjtenek be vagy rabolnak el gazdájától világszerte, mert a drágán értékesíthető állatok az egyre kevésbé hozzáférhető készpénz egyik helyettesítőjévé váltak.

Díjazták a kerecsensólyom védelmet

2016. április 23.

Hírek

Az Európai Bizottság minden évben kiosztja a „Legjobb LIFE természetvédelmi program” díját, az előző évben lezárt projektek körében. 3 kategóriában összesen 63 európai uniós program közül 23 kapta meg ezt az elismerő kitüntetést, köztük „A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” című LIFE+ projekt.

Rekord kerecsen szaporulat

2014. október 14.

Hírek

Rekordszámú kerecsensólyom fióka született idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén. A párok összesen 77 utódot neveltek fel.

Optimisták a kerecsensólymok védelmezői

2014. július 10.

Hírek

Országos szinten közel 400 fiatal kerecsensólyom kirepülése várható, ornitológiai gyűrűvel 233 fiókát jelöltek meg. Az idei száraz kora tavasz kedvezett a költésnek, több fészekben 4-5 fióka is volt. Az átlagos költési siker 3,1 fióka/fészek körül várható, ami az átlagostól jobb eredménynek számít.

Meggyűrűzték Csanádot és Csillagot

2014. május 20.

Hírek

Tegnap 25 méteres magasságból eresztették le Csanádot és Csillagot, a fiatal kerecsensólyom testvérpárt gyűrűzésre. Az első orvosi vizsgálat és a névadó ceremónia fontos esemény a MAVIR, valamint a Bükki Nemzeti Park által koordinált LIFE+ programban. A kerecsensólyom fiókák fejlődését az online kamerának köszönhetően már eddig is élőben kísérhettük figyelemmel.

Kerecsensólyom fiókák gyűrűzése és névadó ünnepsége

2014. május 19.

Helyszín: Albertirsa

Sajtótájékoztatók

Kivételes eseményre invitáljuk Önöket a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. , valamint a LIFE+ program nevében.  Kerecsensólyom fiókák gyűrűzése és névadó ünnepsége a MAVIR Ragadozómadár-fészek megfigyelés program keretében.