Hungarikum lett a tiszavirág

2020. május 26.

Hírek

400 éve még egész Európában elterjedt volt, ma pedig a legveszélyeztetettebb kérészfaj. A tiszavirág fennmaradásában Magyarországnak óriási nemzeti és nemzetközi felelőssége van, a megfelelő lépések nélkül az állomány összeomlása valószínűsíthető.

Mi a baj a szentendrei kerékpáros híddal a tudományos tények tükrében

2020. február 3.

Hírek

Minden a Dunát érintő mesterséges környezet átalakítás előtt fel kell mérni az ezzel járó esetleges káros ökológiai és természetvédelmi következményeket és amennyiben felmerülnek ilyenek, akkor a döntéshozatal során ezekre is tekintettel kell lenni. Nem pusztán jól felfogott érdekünk miatt önként, hanem azért is, mert a Duna kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek (Natura 2000) számít.

Állatvédő hungarikum a kérészvédő fénysorompó

2019. május 7.

Hírek

A Duna mentén élők az elmúlt nyár példátlan méretű kérészrajzásait követően már mind megismerkedhettek a dunavirág nevével. A védett rovarfaj, melynek természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint, 2012 óta gyönyörködtet tömeges szárnyalásával a Duna teljes magyarországi szakaszán. Az állatok érdekében – elsőként a világon -kérészvédő fénysorompó épült Tahitótfalunál, a Tildy Zoltán hídon.

Kérészekről, nem csak egy sör mellett

2017. augusztus 31.

Hírek

Fura hálóinkat látva elhangzott a szokásos kérdés: „Mit csináltok?” „Kérészlárvákat gyűjtünk.” „Oszt az ehető?” Beszélgetés a milotai kocsmánál. (Kovács Tibor fotóján egy karéliai kérész Eurylophella karelica élő lárvája.)

Kezdődik, amire sokan vártak – indul a tiszavirágzás

2017. június 9.

Hírek

Az elmúlt napok megfigyelései alapján bármelyik pillanatban beindulhat a kérészek tömeges rajzása a Tiszán – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Június első napjaiban már néhány kósza példány felbukkant a Maroson, akikre a sirályok is felfigyeltek és készenlétbe álltak.

Ismét virágzik a Duna, bár most a fénnyel ölünk

2013. szeptember 3.

Hírek

A tiszavirághoz hasonló dunavirág valószínűleg a vízszennyezés miatt pusztult ki hazánk legnagyobb folyamából. Az elmúlt években viszont újra megjelent és Tahitótfalunál tömegesen rajzik.

Újra virágzik a Duna

2013. augusztus 24.

Hírek

Négy évtized után idén már másodjára rajzanak a kérészek a Duna fölött, mert végre kellően tiszta a folyó. A közvilágítás viszont halálos csapda az este repülő ritka rovaroknak.

Beindult az idei tiszavirágzás

2012. június 13.

Hírek

A társhatóságokkal együttműködve a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködnek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a tiszavirágzás idején.

Megzavarodott kérészek

2011. július 6.

Hírek

Több helyen is a megszokottnál gyengébb intenzitású volt az idei kérészrajzás, melynek menetrendje is felborult az elmúlt évek, évtizedek tapasztalataihoz képest – közölte a Tisza Klub elnöke.