Békamentő praktikum – Kétéltűmentő akciókhoz

Kiadványok

A kétéltűek olyan globálisan veszélyeztetett gerinces állatcsoport, amelynek világszerte fogyatkoznak állományai. Eltűnésükben a globális klímaváltozás, a behurcolt paraziták és a környezetszennyezés mellett fontos szerepet játszik élőhelyeik feldarabolódása. Ha a kétéltűek számára fontos szárazföldi és vizes élőhelyeket közutak érintik, akkor akár egy alacsony forgalmú útszakasz is komoly veszélyt jelenthet. Gerinces állatok millióit gázolják el az utakon… Tovább »

2021 év kétéltűjét, a zöld varangyot otthon is menthetjük!

2021. március 11.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet egy kevésbé közismert, de akár az ország és a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre – a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, köztük kiemelten 2021 év kétéltűje, a zöld varangyok mentésére.

Itt az új zseb madárhatározó

2018. április 7.

Hírek

Elkészült a népszerű okostelefonos Madárhatározó app új verziója, amiben már majdnem az összes hazánkban valaha előfordult madárfaj megtalálható.

Etanolos békafürdő az interkontinentális nyomozás csúcsa

2016. március 25.

Hírek

A kétéltűek bőre vékony, rajta keresztül történik a vízfelvétel és részben a légzés. Éppen ezt a tulajdonságot használja ki a parazita kitridgomba: megtelepszik a hámrétegben, szaporodni kezd, és megvastagítja a bőrt. Ezzel megakadályozza a légzést és a vízfelvételt, ami az állat sóháztartásának teljes összeomlásához vezet. Ezt a halálos betegséget nevezik kitridiomikózisnak.

Ember az ilyen?

2016. március 20.

Hírek

A Gántnál felépített békaterelőnket szándékosan megrongálták. Szisztematikusan szétvagdosta egy ismeretlen tettes. Mi járhatott a fejében?

Elkezdődött Honton a békaterelőháló építése

2016. február 7.

Hírek

Tegnap kora délelőtt 9 lelkes békabarát elkezdte a terelőháló építését a 2. sz. főút mentén, így a Hont-Parassapuszta közötti szakaszának a békák szempontjából egyik legveszélyesebb részén már biztonságban vannak a vonuló kétéltűek. A munka folytatásához, és a békamentéshez várják az önkénteseket!

Békamentés gombairtással

2015. november 19.

Hírek

A kétéltűeket globálisan irtó Batrachochytrium dendrobatidis kis híján elpusztította a mallorcai dajkabékát. Erős fertőtlenítőszerek használatával és az ebihalak elszállításával a biológusoknak öt év alatt sikerült teljesen eltüntetniük a gombát a hegyi tavacskákból, amelyektől a békafaj túlélése függ.