Civil tiltakozás a szuverenitásvédelmi törvény elfogadása ellen!

2023. december 3.

Hírek

Az országgyűlés a napokban tervezi elfogadni az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, amivel az Orbán kormány valójában saját állampolgárait akarja kizárni a demokratikus közéletből, és tovább dolgozik a társadalmi nyilvánosság felszámolásán.

Madárinfluenza tizedeli a vonuló darvakat

2023. november 27.

Hírek

Becsléseink alapján 10-20 ezer közötti daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben. Fontos, hogy nagyarányú vadmadárelhullás észlelése esetén, vagy gyanúsan viselkedő, legyengült vízimadár vagy ragadozómadár észlelése esetén értesítsük a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot és védett faj esetén a területileg illetéken nemzetipark-igazgatóság munkatársát, a madárhoz pedig ne nyúljunk.

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a fagyilkos Déli Körvasút – a világ egyik legdrágábban építendő pályája

2023. november 25.

Hírek

Megadta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal a környezetvédelmi engedélyt a Déli Körvasút megépítésére. Az eddigi legnagyobb vasúti mutyit korábban a bíróság kétszer is elutasította. A határozat kizárja az azonnali jogvédelmet is. A héten egyébként már folytak építési munkák az érintett vasúti szakaszon, még az engedély kiadása előtt.

Orbán nindzsakormánya nemet mond a zöld ideológiára, de igent a zöld energiára

2023. november 18.

Hírek

Orbán Viktor a Fidesz mai kongresszusán elmondott beszédében hosszan beszélt a zöldpolitikáról. A miniszterelnök szerint a kormány politikája az, hogy nemet mond a zöld ideológiára, de igent a zöld energiára. Beszédében kiállt az akkumulátorgyarmatosítás terve mellett, külön megnevezve azokat a településeket, ahol egyébként óriásiak a lakossági tiltakozások a szennyező gyármonstrumok ellen.

Ne állítsanak keresztet a Nagy-Szénásra, mert nem oda való

2023. november 7.

Hírek

Néhány napja a Nagy-Szénáson jártam, és eltöprengtem az ott felállítandó kereszt ügyén, amely a sajtóban is nagy hullámokat vetett. Mint a terület növényvilágát alaposan ismerő botanikus, úgy gondolom, talán nem haszontalan, ha megosztom az ügyről néhány gondolatomat, amelyek ott, a Nagy-Szénáson üldögélve és elmélkedve fogalmazódtak meg bennem.

A Duna mozgalomtól a Selyemgombolyítóig. In memoriam Vásárhelyi Judit

2023. október 31.

Hírek

Szomorúan tudatjuk, hogy Vásárhelyi Judit, a Duna Kör egyik alapító tagja, a Duna Charta vezetőségének tagja, a Független Ökológiai Központ volt vezetője, a hazai környezeti nevelés jeles képviselője, az 1985-ös Alternatív Nobel-díj egyik megnevezettje, a Környezetünkért Díj és a Karátson Gábor Díj kitüntetettje súlyos betegség következtében eltávozott.

30 évre titkosítanák Orbánék a vízdíjadatokat – sok tízmilliárd a tét

2023. október 25.

Hírek

30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat az Energiaügyi Minisztérium egy, a múlt héten társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítással. Az államosítást is felgyorsíthatják a mostani törvényjavaslattal.

Zöld Civil Díjak és Emlékdíjak 2023

2023. június 30.

Hírek

Az idén először adták át a Zöld Civil Díjakat. A két kitüntetett Kalas György és Lányi András. Öten kaptak posztumusz Zöld Civil Emlékdíjat: Foltányi Zsuzsa; Gellért Miklós Endre – “Komposztmiki”; dr. Hajósy Adrienne; Mangel Gyöngyi; és Rohály Gábor. Mai podcastunk a június 25-i díjátadón készült.