Környezetbarát működtetésű mérnöki csoda a csungkingi Raffles City

2022. június 21.

Hírek

A „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozat innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A mostani rész bemutatja, milyen elgondolások húzódnak meg a kínai Csungking városában található Raffles City Chongqing megtervezésében és működésében.

Újabb környezeti bomba jöhet Magyarországra

2022. június 2.

Hírek

Egyre több jel árulkodik arról, hogy Debrecenben épülhet meg a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének, a kínai CATL-nek a legújabb európai gyártóbázisa. Erősödik a kínai gyarmatosítás: Bp.-Belgrád vasút, Fudan Egyetem…

Először fertőzött meg embert a madárinfluenza H3N8-as típusa

2022. április 29.

Hírek

A világon először fertőzött meg embert bizonyítottan az influenza H3N8-as, elsősorban madarak, lovak és kutyák körében terjedő törzse, a fertőzés a közép-kínai Honan tartományban történt – írta az MTI a Csungkuovang kínai állami hírportálra hivatkozva.

Mi köze van a koronavírusnak az özönesőkhöz?

2022. február 19.

Hírek

Egy nemzetközi kutatócsoport összefüggést talált a tavaly Kínát sújtó óriási esőzések és a koronavírus-járvány miatti leállások között. A kutatók szerint a járvány megfékezésére elrendelt lezárások miatt hirtelen lecsökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ami kulcsszerepet játszott a 2020-as rekordmennyiségű esőzésben Kínában.

100 millió ember ivóvízmennyiségéből lesz műhó – alapból környezetszennyező a pekingi téli olimpia

2022. február 7.

Hírek

Nehéz úgy tudósítani a téli olimpia kültéri számairól, hogy azokon ne látszódjon az, hogy bár a sípályákat hó borítja, már pár méterre tőlük csak barna sár és őszies táj vesz mindent körül. A pekingi játékokon csak műhavat használnak, ami veszélyes, mert hihetetlenül erőforrás-igényes, előállításához hatalmas mennyiségű energiára és vízre van szükség.

Tavaly a Norvégiában eladott autók kétharmada elektromos volt

2022. január 4.

Hírek

Norvégiában 48 %-kal nőtt az elektromos autók értékesítése tavaly, minden három eladott új autóból kettő teljesen elektromos volt, ami világrekord. Továbbra is erős támogatásban is részesülnek a zöldebb autók. Kína év végéig beszünteti az elektromos autók támogatását.

Váratlan klímaegyezményt kötött Kína és az USA

2021. november 11.

Hírek

“Az Egyesült Államok és Kína között nincs hiány nézetkülönbségekben, de a klímakérdésben az együttműködés jelenti az egyetlen utat a munka elvégzéséhez” – kommentálta John Kerry, az amerikaiak klíma-különmegbízottja Glasgowban a megállapodást, amit az USA és Kína kötött a klímakatasztrófa elleni együttműködésükről.

A Föld 10 legnagyobb napelemparkja 2021-ben

2021. szeptember 29.

Hírek

A fejlődés és az egy adott területen történő letelepített kapacitások mértéke oly mértékben növekedett az elmúlt években, hogy már szinte havonta egy megújult rangsort lehet felállítani. Mint tudjuk a napelemes rendszerek mondhatni nem rendelkeznek méretkorláttal, így az sem kizárt, hogy a jövőben az alábbi listában bemutatott napelemparkoknál is jóval nagyobbak foglalják el az első helyeket.

Az óriáspanda lekerült a vörös listáról, de lehet, hogy a siker csak rövidtávú

2021. szeptember 22.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat felsoroló vörös listáján jelenleg több, mint 38500 faj található. A listára az óriáspanda 1990-ben került fel, majd a kínai kormány és a civil szervezetek összefogásával járó erőfeszítések eredményeinek hatására a listáról öt évvel ezelőtt levették.Kína akkor még úgy gondolta, hogy a panda még mindig súlyosan veszélyeztetett állatfaj, viszont ez… Tovább »

Egekben az alumínium ára

2021. szeptember 11.

Hírek

A hét eleje óta töretlenül nő az alumínium tőzsdei jegyzése, miután a világ 2. legnagyobb bauxittermelőjének számító Guineában továbbra is bizonytalan a belpolitikai helyzet a hétvégi puccs után. Áremelő hatású az is, hogy Kínában környezetvédelmi megfontolásokból csökkentették az alumíniumtermelést.