Milyen következményei lesznek a kínai népesség gyors csökkenésének?

2023. január 23.

Hírek

A Kínában 1980-ban bevezetett és 36 évig érvényben tartott „egy gyermek politika” több szempontból is komoly figyelmeztetés azoknak a politikusoknak és demográfusoknak, akik mesterségesen és durva eszközökkel próbálják megváltoztatni a népesedési trendeket.

Gombnyomásra etetnek a 26 emeletes kínai disznóólban

2022. november 28.

Hírek

Hatalmas lakóháznak látszó épület áll a kínai Hupej tartomány Ocsou városának szélén, de nem emberek laknak benne: a 26 emeletes épület a világ legnagyobb disznóólja, ahol évente 1,2 millió állatot vágnak le. A dolgozók csak hetente egyszer mehetnek ki.

Bebukhat a Budapest-Belgrád vasútmutyit is pénzelő Új Selyemút?

2022. október 2.

Hírek

Fenntarthatatlanná vált a Budapest-Belgrád vasútfejlesztést is finanszírozó Övezet és Út projekt, és ezt már Kína is elismeri. A 2400 évre taksált megtérülési idejű gyanúsan NER mutyis Budapest-Belgrád vasút magyar szakaszát is a kiemelkedően költséges, 700 milliárd forintos fejlesztést 85 %-ában kínai hitel finanszírozza.

Áramhiánnyal fenyeget a hőség és az aszály Kínában

2022. augusztus 24.

Hírek

Nagyon alacsony a folyók vízállása, nem kapnak elég vizet az erőművek. Csungkingben már korlátozzák a bevásárlóközpontok nyitvatartását, hogy rövidebb ideig kelljen csak járatni a légkondit.

Környezetbarát működtetésű mérnöki csoda a csungkingi Raffles City

2022. június 21.

Hírek

A „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozat innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A mostani rész bemutatja, milyen elgondolások húzódnak meg a kínai Csungking városában található Raffles City Chongqing megtervezésében és működésében.

Újabb környezeti bomba jöhet Magyarországra

2022. június 2.

Hírek

Egyre több jel árulkodik arról, hogy Debrecenben épülhet meg a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének, a kínai CATL-nek a legújabb európai gyártóbázisa. Erősödik a kínai gyarmatosítás: Bp.-Belgrád vasút, Fudan Egyetem…

Először fertőzött meg embert a madárinfluenza H3N8-as típusa

2022. április 29.

Hírek

A világon először fertőzött meg embert bizonyítottan az influenza H3N8-as, elsősorban madarak, lovak és kutyák körében terjedő törzse, a fertőzés a közép-kínai Honan tartományban történt – írta az MTI a Csungkuovang kínai állami hírportálra hivatkozva.