Relatív nagy ugrás a kínai természetvédelemben

2021. február 21.

Hírek

Kínában az 1988-as természetvédelmi törvény nyomán 1989-ben tették közzé az első „vörös könyvet”, tehát a védett állatfajok listáját. Azóta ez a lista alig változott. Most nagyot ugrottak.

Újabb összefüggés a koronavírus-járvány és a klímaváltozás között

2021. február 15.

Hírek

A korábban cserjés növényzet helyett a változó éghajlat miatt mostanra sok terület szavannává és lombhullató erdővé vált, ami kifejezetten kedvező a vírusokat hordozó denevéreknek. Dél-Kína a denevérektől kiinduló vírusok valóságos járványgócpontjává válhat a kutatók szerint.

Kínai nyilvános szégyenfal a szennyezőknek

2021. február 8.

Hírek

Kína a nyilvános megszégyenítéstől sem riad vissza, ha a bolygó sorsáról van szó: nyilvános szégyenfalat hoz létre azoknak a vállalatoknak, amelyek folyamatosan szennyezik a környezetet.

Tízéves halászati tilalom a Jangcén

2021. január 2.

Hírek

Egy évtizedes halászati tilalom lépett életbe tegnap az Ázsia leghosszabb folyójának számító Jangce főbb vizein. A tilalmi időszakot ünnepélyes ceremóniával kezdték meg újévkor Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A felnőtt kínaiak fele túlsúlyos

2020. december 24.

Hírek

A 18 éven feletti kínaiak 34,3 százaléka küzd túlsúllyal, míg 16,4 százalékuk elhízottnak számít. A 6 és 17 év közötti korosztályban a helyzet valamivel jobb: köztük 11 % a túlsúlyosak és 8 % az elhízottak aránya, míg a 6 éven aluli gyerekek több mint tíz %-a túlsúlyos.

2064-ben tetőzik 9,7 milliárddal az emberiség

2020. augusztus 1.

Hírek

Az ENSZ korábbi előrejelzésénél jóval kevesebb lehet a Föld lakossága az évszázad végére. A tudósok szerint a világ 195 országából 183-ban annyira csökken majd a születések száma, hogy bevándorlás nélkül nem lesz fenntartható a népességszám. 80 év múlva többpólusú világ fog kialakulni, melyben India, Nigéria, Kína és az USA lesznek a legfontosabb hatalmak.

Kína már vissza is tért a növekedéshez

2020. július 16.

Hírek

A vártnál nagyobb mértékben növekedett a kínai gazdaság a második negyedévben, a világ gazdaságai közül elsőként visszatérve a növekedési pályára, miután az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében jelentős zsugorodást regisztráltak. És vajon lesz második hullám?