Gomolygó „füstfelhők” a Kiskunságban

2023. október 4.

Hírek

Az elmúlt napokban – az ország többi tájához hasonlóan – a Kiskunságban is „szárnyashangyák” rajzásának lehettünk szemtanúi.  Ilyenkor ezek az apró rovarok olyan tömegben képesek repülni, hogy messziről gomolygó füstfelhőknek látszanak.

68 év után költ újra kacagócsér hazánkban

2023. augusztus 6.

Hírek

Az idei év egyik madarász-szenzációja, hogy egy kacagócsérpár költésbe kezdett a mórahalmi Nagyszéksós-tón, három fióka kelt ki. Az egyiket sikerült is meggyűrűzni.

Augusztusig nem lehet bolygatni a partifecske és gyurgyalag telepeket

2023. június 4.

Hírek

Már tojásokon ülnek a partifecskék és a gyurgyalagok, ezért fokozottan kell óvni a homokfalakban zajló költéseket a bolygatástól. A kiskunmajsai Bács-Bau System Kft. példásan járt el, miután a telephelyén lévő termőföld-depónia megbontott partfalában partifecskék telepedtek meg.

Barna rétihéjákat és egerészölyveket mérgeztek meg Mórahalomnál

2023. április 23.

Hírek

Újabb ragadozó madarak estek illegális mérgezés áldozatául, a helyszín ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyében fekvő Mórahalom. A 24.hu információi szerint a területen illetékes Kiskunsági Nemzeti Park kutyás keresőegysége eddig nyolc madár tetemét találta meg, a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.

Visszaállították a Péteri-tó eredeti mederalakulatát európai uniós támogatásból

2023. április 10.

Hírek

A Péteri-tó Kiskunfélegyházától 10 km-re déli irányban, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág: több mint 200 madárfaj fordul itt elő.

Tajti László a puszta szülötte és szerelmese

2023. február 28.

Hírek

Tajti László munkahelyéhez, a pusztaszeri Büdös-székhez közel költözött (ahol több feladatot is ellátott, jelenleg tájegységvezető): 1983 decembere óta él Munkástelepen, amit a helyiek Brungónak és Tökfalunak is neveznek. Árpád utcai házánál rackákat, tyúkokat és kakasokat tart, de féltve gondoz egy citromfát is. Közeledik a nyugdíjhoz, de azt elárulta, a pusztától soha nem szakad el.

Értékes erdők az Alföldön

2023. február 18.

Hírek

A Kiskunságban, a korábbi futóhomokon az erdészek alföldfásítási munkájának köszönhetően sikerült olyan növénykultúrát létrehozni, amely önmagában is értéket jelent, és nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt többek között a talaj- és a levegővédelem terén, valamint a helyi turisztikában. A KEFAG Zrt. által kezelt 57 ezer hektárnyi állami erdő télen is számos kirándulóhellyel és különlegességgel várja a látogatókat.

Már 14 kanalasgém kapott GPS-nyomkövetőt a Kiskunságban

2022. május 18.

Hírek

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta kíséri fokozott figyelemmel egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűk segítségével, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon és a vonulási útvonalaikon. Közép-Európában elsőként 2017-ben GPS nyomkövető is került egy öreg és két fiatal példányra. Azóta minden évben kap jeladót néhány példány, a közelmúltban éppen a 14. ilyen műszert sikerült felhelyezniük… Tovább »

Leégett az Árpád-kori falurekonstrukció Tiszaalpáron

2022. május 4.

Hírek

Leégett az Árpád-kori falurekonstrukció egyik épülete Tiszaalpáron, ezért egyelőre zárva tart a bemutatóhely. A lángok még 2022. április 22-én este csaptak fel a skanzen nádtetejű veremházán. Az épület teljesen megsemmisült, de sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését, melynek oka feltehetően egy gondatlanul eloltott cigarettacsikk volt.

Mit keres egy hegyvidéki bagoly a Duna mentén?

2021. november 12.

Hírek

Áramütést szenvedett uráli bagoly (Strix uraliensis) került kézre Baja mellett 2021. november 6-án, amely a faj első bizonyított megjelenése Bács-Kiskun megyében. A sérült madarat egy középfeszültségű vezetékszakasz közelében találta egy helyi vadász röpképtelenül, ám viszonylag jó kondícióban.