Mivé lesz így planetáris otthonunk?

2023. december 18.

Hírek

Növekvő mértékben károsítjuk az életünk, életvitelünk fundamentumául szolgáló környezet minőségét. Mintha csak a mában és a mának akarnánk élni, ami valakik számára az elért életszínvonal megtartását vagy annak még jobbá tételét jelenti, mások – nagyon sokak – számára legalább az emberi élet legalapvetőbb feltételeinek a biztosítását.

 COP28: az „olajozott” klímatárgyalások eredménye a fosszilis energia alkonyát ígéri, de számos veszélyes kiskapu maradt nyitva

2023. december 15.

Hírek

A két héten át zajló, több mint 24 órával meghosszabbított dubaji ENSZ klímatárgyalások megállapodása az összes fosszilis energiahordozónak ajtót mutatott – aminek lehet és kell is örülni –, ugyanakkor számos veszélyes kiskaput nyitva hagyott. Lehoczky Annamária éghajlatkutató, szabadúszó környezeti szakújságíró helyszíni összefoglalója.

Áder szerint semmi értelme klímakonferenciázni

2023. december 14.

Hírek

„A környezet romlásának folyamata már nem visszafordítható, ezért a következő évtizedek kulcsa az alkalmazkodás lesz” – ijesztett rá az előadását hallgató tanulókra Áder János a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumban tegnap.

Cop28: nem csak a celebekről és a magángépekről szól egy klímacsúcs

2023. december 12.

Hírek

Az elmúlt hetekben szinte divattá vált a klímacsúcsokról, és különösen a dubaji 28.-ról háborogni, és az azokról való panaszkodásban egymásra licitálni. Én is hónapokig haboztam, hogy részt vegyek-e az eseményen, mert annyi etikai aggályom van ezzel kapcsolatban. Végül meggyőztem magam, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnökének azért ott a helyem, és két nappal… Tovább »

Orbán liblingje, az olajban gazdag elnyomó rezsim rendezheti jövőre a COP29 klímacsúcsot

2023. december 11.

Hírek

A nemrég Hegyi-Karabahot lerohanó Azerbajdzsán lesz a jövő évi COP29 klímacsúcs házigazdája, miután a hétvégén elnyerte a kelet-európai országok támogatását is. A döntés egy hónapokig tartó geopolitikai patthelyzetnek vetett véget, és hamar ráirányította a figyelmet Azerbajdzsán olajtermelésére és emberi jogi helyzetére.

A hét konferenciája – a COP28 Dubajban

2023. december 9.

Hírek

Ismét tárgyalnak az üvegházhatást fokozó gázok – elsősorban a szén-dioxid és a metán – kibocsátásának csökkentéséről azok az országok, amelyek aláírták az első, 1992-es klímavédelmi egyezményt. Miközben Dubajban tart a konferencia, kiderült, hogy 2023 lesz a Föld legmelegebb éve azóta, hogy írásos időjárási adatok állnak rendelkezésre, s ami aggasztó, 2000 óta szinte valamennyi év felkerült… Tovább »

A klímacselekvésben az atomenergia nem a megoldás, hanem a probléma része

2023. december 8.

Hírek

Magyarország a Dubajban zajló ENSZ-klímacsúcson, a COP28-on eddig egyetlen dologgal vétette észre magát. A hétvégén csatlakozott ahhoz a 22 országból álló csoporthoz, amely 2050-re – a megújuló energiás célokhoz hasonlóan – az atomenergia-kapacitások megháromszorozását tűzte ki célul.

Ma kezdődött az ENSZ klímaegyezmény 28. csúcstalálkozója, a COP28 Dubaiban. Mire számítsunk, mit várhatunk a klímacsúcstól?

2023. november 30.

Hírek

A csalódások elkerülése végett jobb, ha szembenézünk vele: nem túl sokat. Már a kiindulópont is vitatható. Egy pazarló gazdagságát fosszilis energiahordozókból megteremtő, a velük való üzletelést továbbra is korlátlanul folytató, szélsőséges társadalmi és emberi jogi egyenlőtlenségeket felmutató helyszín: az Egyesült Arab Emírségek.

Holnap kezdődik a COP28, az ENSZ kritikus fontosságú klímacsúcsa Dubajban

2023. november 29.

Hírek

November 30-án kezdődik az ENSZ 28. klímacsúcsa az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Dubajban. Várhatóan több mint 160 ország vezetője személyesen is részt vesz rajta, köztük az Amazonasért kiálló brazil államfő, az angol király és a pápa is. A legfrissebb helyzetértékelő jelentések „megakadt lemezként” jellemzik a tárgyaló feleket.