Megnyílt a COP27 Sarm-es-Sejkben

2022. november 7.

Hírek

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megkezdődött az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27), hogy megpróbáljon új életet lehelni a globális felmelegedés és annak hatásai elleni küzdelembe. Első sikerként már a tanácskozás kezdetén hivatalosan is napirendre vették a szegényebb déli országoknak nyújtandó pénzügyi támogatás kényes kérdését. Először kerül napirendre a jóvátétel a klímacsúcson.

Mit értek el és mit nem Glasgow-ban a mind veszélyesebb klímaváltozás elkerülése érdekében?

2021. november 15.

Hírek

Összefoglalóan úgy értékelhető, hogy a közel 200 delegáció által folytatott glasgow-i egyeztetések során bizonyos ügyekben történt előrehaladás, de a legkritikusabbak esetében elfogadott kompromisszumokkal egyelőre nem sokkal került közelebb a világ e veszélyes folyamat még kellő időben történő megállításához. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár összefoglaló értékelője a COP26 konferenciáról.

Elfogadták Glasgowban a COP26 klímaegyezményt – ismét csalódtunk a politikusokban

2021. november 14.

Hírek

Aki nagy elvárásokkal várta a Glasgow-i klímacsúcs végét, az tévedett. Voltak, akik emelni igyekeztek a tétet, de úgy tűnik, ezeknek nem felelt meg az ENSZ 26. klímakonferenciája. Megkötöttek néhány ígéretes megállapodást, de a kibocsátás-csökkentési vállalások szerények maradtak, és a záróegyezményt is felpuhították.

David Attenborough mondta el a klímacsúcs legforróbb beszédét

2021. november 4.

Hírek

Élesen és egyértelműen fogalmazott a 95 éves környezetvédő természetfilmes Attenborough az ENSZ klímakonferenciáján, ahol a világ vezetőinek mondta el, mit kell tenniük. Be kell következnie egy új ipari forradalomnak – mondta. Jelenleg egyetlen fejlett ország sincsen, amely fenntartható lenne, sőt, általában ezek a legnagyobb szennyezők.

Áder a COP26 klímacsúcsról: Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre

2021. november 3.

Hírek

Kevés volt a konkrét vállalás, inkább csak ünnepélyes deklarációk hangzottak el Glasgow-ban – értékelte az ENSZ-klímakonferenciát Áder János köztársasági elnök ma a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Áder azt mondta, Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre:

COP26 nov.2. Hova tűnt Orbán Viktor a Glasgow-i klímacsúcsról?

2021. november 2.

Hírek

„Ennyi erővel le is bombázhatnátok bennünket”. A zöldek szerint az egész klímacsúcs csak környezetszennyező szócséplés, melyre 400 magánrepülőgéppel érkeztek a résztvevők. Miközben a világ vezetőinek nagy része megjelent a Glasgowban, addig Magyarország csak államtitkári szinten képviselt. Áder blöffölt egy szokásosat.

Frankie, a dínó kineveti az embereket az ENSZ-közgyűlésén

2021. október 28.

Hírek

Hatásos kampányfilmmel próbálja sokkolni a döntéshozókat az ENSZ a COP26 klímavédelmi konferencia előtt. A kihalt dinoszauruszok egyikét, Frankie-t állítja intő példának – a szó szoros értelmében – a mai emberek elé az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP).