Amerika már nem tagja a párizsi klímaegyezménynek

2020. november 5.

Hírek

Az amerikai kormány egy évvel korábban jelentette be hivatalosan, hogy kilép a megállapodásból. Eddig az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely felmondta a szerződést. Tegnap hatályba lépett Washington felmondási nyilatkozata.

Mire van szükség a klímatárgyalásokon? – Több helyi vezető, zéró fosszilis energia

2018. december 5.

Hírek

A katowicei klímatárgyalások hivatalos nyitónapja több mint 20 államfő és közel 190 országból érkező állami és civil képviselő részvételével zajlott. Ausztria előzékenyen átadott néhány percet országa szülöttének, Arnold Schwarzeneggernek, akinek beugrása üdítő színfolt volt az országok rutin-beszédeinek sorában. Civilek pedig elkészültek az „Emberek Követelései” kiáltvánnyal, melyet az Éghajlatváltozási Keretegyezmény főtitkárának fognak átnyújtani a napokban. Lehoczky… Tovább »

Lehetetlen elérni a klímacélokat

2018. október 27.

Hírek

Lehetetlen már elérni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat, állítják norvég kutatók. Mások abban bíznak, hogy a jövő technikája megoldhatja a kérdést.

Az energiafogyasztás újragondolásával teljesíthetők a klímaegyezmény céljai

2018. július 5.

Hírek

A Nature Energy című neves szaklap júniusi számában megjelent tanulmány új forgatókönyvet vázol fel a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény céljainak elérésére. A szerzők szerint lehetséges a globális középhőmérséklet-változás 1,5 Celsius fok alatt tartása. Az osztrák IIASA intézmény által végzett elemzésben egy magyar kutató, Boza-Kiss Benigna is részt vett.

Borúlátó a kiszivárgott ENSZ klímajelentés

2018. január 15.

Hírek

Csak matematikai esély van arra, hogy a világ elérje a párizsi klímaegyezmény legfontosabb célját, a globális felmelegedés mértékének 1,5 fok alatt tartását – derül ki az ENSZ Világklímatanácsának egy ma kiszivárgott belső jelentéséből. Ha így folytatjuk, nem hogy 2100-ra, de már 2040-re elérjük az 1,5 fokos növekedést, ami a sarki jég rendszeres olvadását és százmilliók… Tovább »

Mindannyian egy kenuban evezünk. A greenfo tudósítója a bonni COP23 ról

2017. november 7.

Hírek

Megkezdődött Bonnban az ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia (COP23), melynek logója egy hullámok által mardosott parányi sziget. De hogy kapcsolódik a németországi Rajna-melléki Bonn ehhez a szigethez? Sajnos nem vakációzási szokásokról lesz szó ebben a két hétben, hanem arról, miként is lehet megoldásokat találni az éghajlatváltozás olyan égető következményeire, mint például a parti területeket veszélyeztető tengerszint-emelkedés.