Ne feledjük: nemzeti stratégiák a klímasemlegesség zálogai

2021. október 2.

Hírek

A szeptember elején elfogadott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia akkor mutathat helyes irányt a törvényben kitűzött klímasemlegesség eléréséhez, ha szakít az atomenergiától és az orosz gáztól való függőség kényszerpályájával, és az energiahatékonyság fokozása és a megújuló energiaforrások széles skálájának kiaknázása mellett teszi le a voksát – állapítja meg a Magyar Természetvédők Szövetsége egy frissen megjelent nemzetközi… Tovább »

Józsefváros bemutatja a klímastratégiáját

2021. szeptember 24. - 2021. szeptember 24.

Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház

Programok

Milyen egy klímabarát város? Mitől klímabarát egy társadalom? Milyen egy egészséges utca? Többek között erről is szó lesz a Kesztyűgyárban, ahol Józsefváros bemutatja a klímastratégiáját. Aki eljön, meghallgathatja, milyen konkrét intézkedésekre számíthatunk a kerületben.

Budapest – nappal hajtva

2021. június 25.

Hírek

Tízmillió négyzetméter napelemmel szeretné Budapest városvezetése 2030-ra csökkenteni a város károsanyag-kibocsátását és energiafüggőségét. Ezért a főváros programot indított, amelynek célja a napenergia széleskörű elterjesztése és integrálása Budapest életébe.

HuGBC vélemény Budapest klímastratégiájáról

2021. március 13.

Hírek

A Főpolgármesteri Hivatal ez év januárjában állította össze a Budapest Főváros Klímastratégiája és Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve című társadalmi egyeztetési anyagot. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) véleményezte az anyagot, szakmai javaslatokat téve a stratégia megvalósíthatósága érdekében.

Az EB az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás új stratégiáját fogadta el

2021. február 26.

Hírek

Az Európai Bizottság az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új stratégiát fogadott el, aminek célja az Európai Unió éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének megerősítése – közölte Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.

Ennyi autóval nem lesz változás

2021. február 16.

Hírek

Még nem kapott túl nagy hírverést, de elkészült Budapest klímastratégiájának (hivatalosan Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv, nemzetközileg elfogadott rövidítéssel: SECAP) egyeztetési változata, amihez február 19-ig bárki javaslatot tehet. A Klímastratégia legfőbb célja annak bemutatása, hogy miképpen csökkentheti Budapest 2030-ra 40 százalékkal a területén képződő szén-dioxid kibocsátását. E célnak megfelelően a klímastratégia bemutatja a 2015-ös év… Tovább »

Ön szerint hogyan érinti Budapestet a klímaváltozás? És mit tegyünk ellene?

2021. január 19.

Hírek

Megkezdődött Budapest Klímastratégiájának és Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének társadalmi egyeztetése! A dokumentum jelen egyeztetési változatát​​ (11,5 MB) bárki véleményezheti, javaslatot tehet az abban meghatározott feladatok módosítására, kiegészítésére 2021. február 19-ig.

Klímavészhelyzet van – mit tegyen Budapest?

2020. november 4.

Hírek

Budapest első klíma közösségi gyűléseire két szeptemberi hétvégén került sor a Városházán, melynek az volt a célja, hogy a budapestiek véleménye, ötlete beépülhessen Budapest klímastratégiájába. Az 50 résztvevő által legnagyobb arányban támogatott 8 javaslatot a tegnapi záróeseményen mutatták be.

Ne a fióknak készüljenek a helyi klímastratégiák!

2020. szeptember 21.

Hírek

A forráshiányos magyar önkormányzatok legnagyobb problémája a klímavédelem terén megfelelően szakképzett szakemberek, valamint az ehhez tartozó szaktudás hiánya – derült ki az Energiaklub által készített felmérésből, amely egy új projekt megalapozásához készült. Az Energiaklub vezetésével tervezett DELIVER projekt az Európai Unió H2020-as pályázatán indul horvát, román, olasz, belga és spanyol partnerekkel együttműködésben.

Részvételi demokrácia zöldben – mi is az a budapesti klímastratégia közösségi gyűlés

2020. szeptember 16.

Hírek

Fontos klímastratégiai kérdéseket kezdett el megvitatni 50 véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár szeptember 12-13-án a Főpolgármesteri Hivatal udvarán megrendezett első budapesti közösségi gyűlésen. De mi is ennek a Magyarországon még gyerekcipőben járó (nem nemzeti ál konzultációs, hanem valódi) részvételi demokráciának a lényege? Kiderül podcastunkból.