Éghajlati időutazáson vagyunk, előre a múltba, de még nem késő kiszállni

2023. március 31.

Hírek

A tavaszi hidegbetörések és zordabb időjárás alkalmával biztosan többen gondolnak arra, hogy talán nem is olyan nagy baj a globális felmelegedés, és az, ha mediterrán típusú időjárás lesz miatta a Kárpát-medencében. Az éghajlatváltozás miatt valóban eltolódóban vannak a földrajzórán megismert klímatípusok, azonban a helyzet jóval bonyolultabb és borúsabb annál, mint hogy felkúszik Magyarországra a mediterrán… Tovább »

Szélviharokat és fagykárt is hoz az eheti hidegbetörés

2023. március 28.

Hírek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján nemcsak hideget, de zivatart és viharos széllökéseket is hoz a héten tapasztalható hidegbetörés. A Másfélfok rövid összefoglalója szerint ez szélviharokat jelenthet, illetve fagykárokat is.

Kinyírja a kulturális és természetes világörökségünket az éghajlatváltozás?

2023. március 27.

Hírek

A Yellowstone Nemzeti Park, a Galápagos-szigetek, a Stonehenge, Velence vagy a Szabadság-szobor – mind olyan helyszínek, amelyeket a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási események és folyamatok fenyegetnek. Ráadásul a különböző stressz-faktorok (tömegturizmus, urbanizáció, környezetszennyezés) összekapcsolódhatnak az éghajlatváltozás fokozódó negatív hatásaival, felgyorsítva a sérülés, vagy akár a teljes pusztulás folyamatát.

Ferdén lógó tájképek borzolják a Leopold Museum látogatóinak kedélyét

2023. március 24.

Hírek

A Few Degrees More (Will Turn the World into an Uncomfortable Place) a címe a bécsi Leopold Museum legújabb akciójának, amelynek keretében ferdén lógó tájképekkel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra. Klimt, Schiele vagy Koloman Moser festményeit éppen annyi fokkal ferdítették el, ahány fokos felmelegedés a képen ábrázolt helyen várható.

Az emberiség a vesztébe rohan

2023. március 24.

Hírek

Kínai tudósok nemrég kiszámolták, hogy ha a globális hőmérséklet 1,5-2 Celsius-fokkal emelkedik, akkor annak hatására felére csökken a vizes élőhelyek képessége az üvegházhatást okozó gázok megkötésére.

Rajtunk is múlik, hogy mennyi extrém szélviharunk lesz a jövőben

2023. március 17.

Hírek

A március 11-én, az M1-es autópályán történt tömegbaleset egyik okozója a talajerózió mellett az extrém szeles időjárás volt, megvilágítva, hogy a klímaváltozás miatt felerősödő és összekapcsolódó szélsőséges események életveszélyes kockázatokat is jelentenek számunkra. Bordi Sára, Szabó Péter és Pongrácz Rita  éghajlatkutató meteorológusok elemzése.

Nemzeti faiskolák – dugvány kérdőjelekkel

2023. március 12.

Hírek

Felpörgetheti az ágazatot a nemzeti faiskolák létrehozása, azonban több jel is az állam monopolisztikus törekvései felé mutat, és újabb frontot nyithat Brüsszellel.

Szégyen, hogy a fejlett országok ígéretük ellenére alig segítik a legszegényebbeket a klímaváltozás elleni harcban

2023. március 8.

Hírek

1000 milliárd dolláros összegekre lesz szükség a következő évtizedekben ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk a globális felmelegedés ellen, és a fejlett világ szégyene, hogy ígéretei ellenére nem segíti a szegény országokat ebben a küzdelemben – mondta a dán fejlesztési együttműködési és globáliséghajlat-politikai miniszter Dohában, a legkevésbé fejlett országoknak az ENSZ által szervezett konferenciáján.

1901 óta az idei volt a második legenyhébb telünk

2023. március 7.

Hírek

A 2022/2023-as tél országos átlagban a második legenyhébb volt a 2006/2007-es után 1901 óta, ugyanakkor a szokásos csapadékmennyiségnek a másfélszerese esett, amivel ez lett a kilencedik legcsapadékosabb tél a 20. század kezdete óta.